Di taja OLEH:

1/23/2011

7 Minggu 4 Hari

Hye guys.. 
hurrmm da lame xupdate blog yg da bersawang nih..n byk sgt pending entry..yg last month nyer entry pon still pending lagi..huhu :(
awat jadi malas sangat2 nih..hukhuk**aku pon xtaw awat jadi lagu nih..hurrrmm

ok la2 jom kite lompat katak jap..bagi menghilangkan rase mengantuk..huhu

ok dah siap da?? hihi :p
aku nk story serba sedikit pasal awal2 pregnency nih..hurrmm camne nk start.. 
ok la start bermula dari bulan la yer..this week kandungan aku da masuk sebulan 3 minggu 4 hari..(7 minggu 4 hari) :)

alhamdulillah...kesihatan aku tidak terganggu sangat pada awal2 minggu lalu..
Tapi right now effect yg kandungan bagi kat mama die sgt teruk..huhu sebabnyer..
org lain sllu kene morning sickness tapi aku..kene time mlm.. dan ini menyebabkan aku xdpt tido dgn lena.. :(

pada awal2 minggu dulu aku tersangat la lalu untuk makan..tapi sekarang..hurrrmm nak makan aper pon xboleh langsung masuk dalam perut.. :(
n sekarang bile pagi2 aku mmg kekurangan tenaga sgt2.. aku x cukup kuat untuk hadapi seorang diri semua nih.. mujur la.. papa sentiasa menemani mama di kala kesakitan..** thanks a lot abg ♥♥ u so much :)

right now..aku still cube utk lawan dengan alahan dgn sume makanan...aku hanya mampu mkn sikit jer :) yang selebihnya...abis terbuang dengan pembaziran.. :(

aku jugak xmampu utk berdiri untuk jangka masa yang lama da..sbb pinggang aku akan rasa berdenyut sangat2.. :( huhu aku harap sume ini xlama..

Tapi aku yg rase pelik..aku ari2 nk minum air ribena...waaaaa
aku pon xtaw mcm ner la bley terbekenan sesgt ngn air ribena tu..so aku layan jer la..ari2 aku minx cik abg syg belikan :) nsb baek die sudi melayan karenah si isteri yg banyak songeh nih :)

hurrrmm...aku rase sampai sini dulu kot story pasal nih next time aku story lagi eh :)
daaaaaa....

toink..toink...:p
Niena_Shengal

1/04/2011

Minuman yang bagus untuk ibu hamil

Di sini aku nak share sikit antara minuman2 yang elok untuk ibu2 hamil amalkan...
hurmmm...aku jugak kene amalkan..aku harap aku dpt mengamalkan utk selamanyer :)
okeh aku dpt info nih dari white mommy

jom aku share sikit :)

1. AIR MASAK
berapa gelen sehari pun air masak yang korang minum pun tidak akan mendatangkan kesan buruk untuk kesihatan dan bayi korang. Malah ia baik untuk membantu pengaliran darah. Sebaiknya minum 2 Liter air masak sehari. Air masak adalah bersih dan bebas kuman..

2. SUSU
Ini merupakan minuman terbaik untuk membekalkan sumber kalsium dan vitamin D terutama untuk keperluan janin korang bagi pembentukan dan pertumbuhan tulangnya. Minumlah dua gelas susu sehari dan pilih susu yang sesuai untuk ibu hamil...

3. JUS BUAH-BUAHAN
Segelas jus buah-buahan sehari amat baik untuk ibu hamil kerana ia membekalkan vitamin.

4.MINUMAN TENAGA
Contohnya minuman sari kurma, vita d. mengikut kesesuaian pilihan korang. Minuman seperti ini berfungsi menggantikan zat elektrolit yang hilang sewaktu tubuh berpeluh terutamanya kalau korang seorang yang aktif walaupun hamil. Tetapi kalau korang bukan jenis yang banyak gerak, tidak perlulah mengambil minuman ini kerana ia turut mengandungi zat pengawet yang tidak baik untuk kesihatan.

huhu ok skng aku kene cari susu yang sesuai utk tekak aku..n minuman tenaga.. :) 
harap sgt aku dpt amalkan :)...
heeeeee :p


Niena_Shengal


Aku hanya mampu bersyukur padaMU..

Terima Kasih Ya Allah..
Aku hanya mampu bersyukur dgn kurniaan MU..
Di saat aku sedang berbahagia 
Kau berikan aku nikmat itu..

Terima Kasih Ya Allah..
Hanya itu yang mampu ku katakan saat ini..
Aku berjanji akan menjaga nikmat yang Kau beri ini dengan segala kasih dan sayang..
Agar Kau tahu aku amat bersyukur...

TERIMA KASIH YA ALLAH!!

..::OuR JouRneY::..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers