Di taja OLEH:

6/14/2011

Bercuti² di Pulau Tioman [Day 1]

hai kawan2..heee..
okeh bermula la perancangan asal dari kakak aku..setelah hampir dekat sebulan ktrorg sedaya upaya mencari tarikh yg sume org boleh.. dan keputusan telah di buat tarikh nye 9-11 hb 6 2011..heeee
Mase dah ade date nih excited giler rase mase tu..rase mcm besok tu jer dah nak pegi..padahal de maase lebih kurang 3 minggu lagi nk pegi..akekeke :p

So kakak aku sebagai peng"organize" percutian kali ini.. ktorg serahkan 100% kepada die..aku tolong sket2 jer..hihihi ok2 aku taw korang mesti nk taw bape cost aku pegi ok...ikutkan harga nk pegi mmg mahal ssh nk cari bwh RM 400..tapi ktorg tetap usahakan jgk..so ktorg dpt pakej 3D 2N RM 350 satu kepale..makne nyer kalau couple RM700 la.. ok la tu..then bajet la pegi n balik n blanjer sume xkurang xlebih aku abis ngam² RM 1k... huhuhu [terbang rama² dalam beg duit].. eh Lupe nk ckp ktorg duduk kat mane kan..heeee okeh ktorg duduk di chalet yg paling ujung kt Pulau Tioman tu...kt mane..dekat Kampung Juara Mutiara Resort...  hah perjalanan kt sane..mmg gempak...sat ehh... :p

heee...ok di sebabkan ktorg nk cek-in pada tgh ari 9 june tu jadi ktorg decide bertolak jam 4 pagi dari putrajaya..heee nape Putrajaya..?? sebab ktorg sume berkumpul kt umah kakak aku di Putrajaya.. mlm 8hb tu ktorg dinner n tido kt umah kakak aku tu.. so senang jer la kan...hihi mlm tu mmg xbley nk tido la..bese la excited nk ke Pulau Tioman [first time nih] hehee...tepat jam 3 pagi sume da seiap bangun utk mandi2 n siap2.. so lebih kurang jam 4.20 pagi ktorg sume gerak..dari putrajaya ke Jeti Mersing..owh ok lupe nk bgtaw.. ktorg g 2 buah MPV (Alza n Exora) jumlah ktorg pegi.. 9 dewasa 4 kanak²...heee so ktorg dah bg ngam2 masuk dlm MPV² tu..hihihi :)... So perjalan ktorg memakan mase lebih kurang 7 jam +- la..hehe sbb ktorg berenti utk subuh jam 6.30 pagi di hentian Pagoh..n hentian tu sgt besar n bestttt :) kemudian lebih kurang pukul 8 selepas breakfast ktorg menyambung semula perjalanan tanpa henti ke destinasi kami ke jeti Mersing...hee excited punya pasal n bajet time..mmg xde benti2 la...hihihihi

 [Hentian PAGOH..!!]

So lebih kurang jam 10.30 - 11 pagi ktorg tiba di jeti..n mase tu punggah² barang n amik boarding pass... n ktorng cume perlu menunggu mase utk naek feri jer... lebih kurang jam 12.00 tgh ari.. feri ktorg sampi n ktorg sume naik la feri menuju ke destinasi ktorg... hihi mase nih dalam feri sume amik peluang utk tido..haha almaklum la mmg xcukup tidoo.. then lepas tu jam 1.30 pm lebih kurang la ktorg sampi ke stesen hentian ktorg di sg tekek... tapi bkn kt sini tmpt ktorg.. ktorg kene naek kenderaan lain plak utk mengyeberangi Pulau melalui daratan... haaaa korg rase aper?? hikhik memula aku pon tekejut gakk...hahaha sbb nyer ktorg kene naik pacuan 4 roda..HILUX tu ha...korg bygkan aku ngn kakak aku yg pregnant tu nk kene naek Hilux tu..hahahaha mujur ley duduk dalam so aku, kakak aku, kak ana n mama duduk la dalam.. yang lain2 duduk luar...hissshhh kalo la aku xpregnant mmg aku yg org pertama excited utk join dorang duduk dekat belakang tu...mesti la sgt seronok...hihihih perjalanan ktorg amik mase lebih kurang setgh jam utk smpi ke KG Juara tu.... n lebih kurang pukul 2.30 - 3 pm ktorg sampi la ke KG juara itu.... heeee.. dan belari pegi chop bilikkk...ahahaha yg paling syiok nyer..di sebabkan aku n abg aku kn baru kawen so ktorg dpt bilik yg sgt strategik..makne nyer view bilik kotrg adalah betul2 mengadap ke pantai...wahhhhhhhhhhhhh aku sgt excited..YEAY..!!!!!

 [perjalanan ke MERSING..yeay..!!]

 [kami tiba juga akhirnya...]

[ini la boarding pass kami :)]

[ni lps pnt tido dlm feri..ktorg p belakng feri lepak sane..hihihi]
 
 
[ktorg tiba juga akhirnya]

 [ini la view dari pantai ke bilik aku n abg aku.. :)]

 
 [ni view dari bilik aku ke pantai..yeay]



 lepas jer loading beg² dalam bilik..ktorg terus bergegas ke cafe utk lunch..yeay..!! mkn2 ktorg lapooo sgt2..hahaha eh ikut kan dalam pakej lunch xdisediakan pon..tapi tetibe jer dorg ckp ade plak..so ktprg belasah ajer la... :D hihi...lepas jer mkan ktorg aper lagi...sgt excited tgk air pantai yg sgt biru itu... balik bilik tuka uniform... terjun laaaa...hahahah sgt seronok mandi air pantai dgn ombak yg kuat tu...hihihi..sampi skit pinggang aku...hihhi :D

lepas penat mandi manda n main bola tampar sume.. pe lagi.. yg laki2 sume p memancing la...hihi dorg xmampu nk sewa boat sbb  mahal jadi memancing di jeti jer la..hihi beser la tu la aktiviti bebas utk hari pertama..utk esok (10/6/2011) kene siap sedia utk snorkling..hihihi satu hari punya aktiviti tu.....

haaa...cukup la kot aku membebel utk 1st day aku kt sane.. nnt aku sambung utk hari ke 2 n 3 plak yer.... byk lagi story nih...hihihi...Jom layan gmabar dulu heeeee :)
[b4 membasahkan badan..]

[the view]

[setelah penat melawan ombak..hehe]

[dah penat mase nih]

Niena_Shengal




6/13/2011

:: Tioman ::

Salam kawan² agak lame aku diam... heeee..
sampi aku terlupa nk bgtaw aku bercuti2 Malaysia.. heeeee :p

okeh last week.. 9-11 June 2011 aku n family akup bercuti2  ke Pulau Tioman..yeay..!!!

sgt seronok okeh..!!!!! nk update...?? heee

gambar2 sume aku xtransfer lagi la..nnt la aku update gmbr n story mory okeh..tapi sini de la sekeping
gambar ktorg last day kt sane..yeay..!!!


..::OuR JouRneY::..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers