Di taja OLEH:

7/31/2012

..:: Chat Box ::..

hai blogger² sume..
huhu minx jasa baek anda sume untuk tinggalkn jejak kembali di chat box saye..!!!

ini kerana... ada kesilapan teknikal pada minggu lepas..
selepas saya menukar layout..tetibe chat box ilang..biler nk recover balik...
hampeh.. segale nye xdetect..jadi saye kene create yg baru..

uwwwaaaa...nenges la gini..!!huhu
jadi kawan² sila la yer :)

maceh..
syg korang sume... ♥♥

Si Comel Ash Haikal

Salam all,

Biler demam die mudy giler...
komfem merengek²..
n komfem xnak kt sesape pon kecuali ME!! mama die..hihi
itu la jantung hati mama ASH HAIKAL

Biler sehat... perangai die langsung xboleh di kawal...
die nk bebas..sebebas² nya..!!
xnak langsung di dukung...
tapi biler penat...
mmg komfem xnk org lain.. kecuali ME!! mama die.. :)
anak mama ASH HAIKAL..

Penghibur hati mama & papa...
we love you so much dear...
semoga jadi anak yg soleh...
menjadi pemimpin yg terbaik pada keluarga mu syg..

mood mama: rindu kt haikal sbb tu buat ayat gini..hihihi 
jom tgk haikal yg da botak..!!




kecian anak mama botak..!! huihui
love u dear.. ♥♥♥

7/25/2012

..:: Ash Haikal ::..

As Salam..
kawan² nk share perkembangan si kecil..
Ash Haikal

Jumaat (27/8/2012) nih suda genap haikal 11 bulan...
tgl sebulan jer lagi die 12 bulan (setahun la tu) hurrmm

berjalan belum boleh lagi... gigi 1 pon takde lagi..haihhh..
rase nyer setaun jugak anak mama nih boley semua nyer..hihihi insyaallah..!!

sepupu die yg lewat seminggu dari die.. haa jalan da laju.. 9 bulan boley dah ko..!! kelas!! haha
gigi..baru kuar sebatang... comey je..putih²..akeke

xper la haikal biar lambat asalkn sihat anak mama sorang nih...hihi

Ape yg mama nampak..haikal mcm cpt nk bercakap jer..
sebabnye.. sekarang mulut sgt becok..!! ahaha
asal nampak ape2 benda depan mate die..confirm!! die akan membebel mcm tgh bertanya..hahaha
sweet sgt..ape yg aku ckp pun die dgr jer..

tp yg tu aku mcm bese xteruja sgt..yg paling teruja pgi td...
on the way nak hantar haikal pegi skool die..
aku ajar die ABC.. memula sebut la huruf A..die mcm blur..
aku sebut terang² die trs sebut aaaaaa... aku trs tergelak besar ngn hubby..hihi
pastu B..die blur..aku ajar la sebut BA..sekali jer..trs haikal follow BA! haaa..mmg exited sgt² la...
huruf C..xberjaya..!!hihihi xper balik nih kite belajar lagi yer haikal syg..!! :)

mama harap haikal akan jadi anak yg soleh n bijak.. :)

 ♥♥ Ash Haikal ♥♥

♥♥ MAMA syg Haikal & Papa ♥♥

7/24/2012

..:: Ramadhan ::..

hai kawan².. entry ramadhan kali nih xde aper sgt.. FRUST!!! awal² da cuti..huhu
hari nih da ari ke-4 umat islam di malaysia berpuasa..ini bermakna.. arini nih merupakan ari ke-4 jugak aku tidak berpuase..sedey²..

hurrrmmm..jangan kate aku xpuase xyah bagun sahur..haaaaa 
nehi..nehi..nehiiiiii...

aku tetap kene bagun kul 4 utk sediakan sahur untuk incik suami... =)
ALHAMDULILLAH... 4 ari nih xmiss lagi bagun sahur..hihi

si kecik haikal.. haaa mujur da 4 ari nih jugak die tido lena.. xde nk bagun skali ikut sahur..hihi jadi sng sikit nk siap2 kan makanan..hihi

ok la kawan2 selamat berpuasa untuk semua... =)




7/16/2012

..:: ISTERI ::..






Assalamualaikum..Nota kuliah Maghrib Ustaz Azhar Idrus ( Original ) di Surau Pak Tuyu. (13/07/2012)

- Kitab Muhimmah -
" Masalah yang ditimbulkan Isteri "

1. Diriwayatkan isteri Nabi pun lawan ckp Nabi,apatah lg kita ni..wanita diciptakan dari tulang rusuk yg bengkok,tidak lurus..bila bernama isteri,suamilah yg akan mjaga,bagi nasihat dan buat teguran.


2. Bila salah cakap sikit merajuk,silap gurau sikit menangis,kalau dia yg salah cakap takpe pulak,selalu nak betul..terima sajelah karenah isteri,kalau tak ikut tak berbinilah kita.


3. Bertolak ansur dan ikutlah dlm perkara yg remeh,jgn lawan belaka..tp jika dia buat perkara yg salah disisi agama barulah kita lawan.


4. Orang yg paling baik dan beriman adalah orang yg paling baik pada isteri serta anak-anaknya kata Rasulullah.


5. Sayangilah isteri dgn cara yg betul,tegur isteri jika dia tak ikut perintah agama.


6. Wajib bg nafkah utk isteri makan dan minumnya dua kali sehari,kalau lebih itu lg baik..itu tanda sayang seorang suami pada isterinya.


7. Orang yg sayang isteri sentiasa bg hadiah utk isterinya,sentiasalah bg buah tangan kalau pergi mana-mana..ingatlah selalu padanya,biar dia senang hati selalu..ini tidak kalau makan kat kedai suami mkn tomyam,bungkus kat isteri roti canai je.


8. Biar isteri makan sedap-sedap lebih dari suami,pasal dia bini kita..byk susah payah yg dia lakukan utk kita,lahirkan anak kita,besar jasa isteri pada suami.


9. Bila dah beranak susah payah pulak nak didik anak-anak kita,bg la hadiah biar suka hati selalu..tanda kasih sayang kita padanya.


10. Jika sayang pada isteri jgn la bg dia buat kerja rumah selalu,biar dia byk rehat..bg cuti kat dia.


11. Jgn disebabkan satu perangai buruknya kita membenci isteri,lg byk benda baik yg dia lakukan utk kita b'banding keburukan..jgn sesekali hanya pandang pd kekurangannya.


12. Bila isteri buat silap,tegurlah..jgn hukum selalu,isteri ada kebaikkan dan kelemahannya..normal la tu.


13. Kena molek isteri comel doh tp dok pandai masak,putih leput doh kentut busuk pulak..ada lebih dan ada kekurangan.


14. Tgk pada buku resepi macam-macam jenis,nangis-nangis suruh belikan buku resepi tp makan kat kedai semacam..eksyen je lebih.


15. Isteri yg dikurniakan pada kita tu memang dah sesuai utk kita,Allah yg jodohkan kita..terimalah segala kekurangan isteri,mungkin itu kafarah utk dosa-dosa kita sebelum ini.


16. Tak mencabarlah sesebuah rumahtangga itu jika isteri jenis diam je,tak m'bebel langsung atau b'tengkar dgn kita..tak seronok..kalau isteri suka m'bebel barulah seronok dlm rumahtangga ni.


17. Nabi kita kata jgn sesekali sepak terajang atau maki hamun isteri..malam-malam kita ajak tidur ngan kita pulak.


18. Ni lepas mu sepak terajang bini mu,mu ajok bersama (jimak) dgn dia pulak..jahatnya suami yg jenis mcm ni!!


19. Walaupun isteri kita tak secantik bidadari,cantik masa atas pelamin je..dia tetap isteri kita,terimalah segala kekurangannya.


20. Bila kita nak bertengkar dgn isteri kita ingat dan renungkanlah mase kita berkasih dulu..panggil sayang sokmo,ni dop bila bertengkar gi panggil beruk!patutnya panggil sayang jugak la.


21. Saidina Umar b'kata biarlah isteri b'mulut jahat sikit,byk dah pengorbanannya..tukang masak utk kita,tukang basuh baju kita,jahit baju kita,padahal itu tak wajib pun bagi dia.


22. Dalam Islam tak wajib pun suami tinggal b'sama isteri,tp wajib melawat dan jenguk isteri..ni dok sapa tok laki nok keluor rumah pun payah.


23. Antara jasa isteri lg,dia susukan anak kita..bukan kita yg bg susu,kalau kita yg tukang bg..keringla anak kita,nok tubik susu kot mane..


24. Suami jgn kedekut dgn isteri,ni lebihkan kawan-kawan dari isteri!nak bukak air cond waktu tinggal isteri dlm kereta pun sayang..rela matikan enjin biarkan isteri kepanasan,berape sen sgt duit minyak kalu bukak air cond,kedekut nak mampus!


25. Walau dah bg nafkah makan minum utknya,bg la jugak duit bulanan,kalu boleh biar RM2000 sbulan..belikan hadiah yg mahal-mahal,nim gi beli jam pasar malam je harga lima belas ringgit..jam spongebob.!!


26. Belilah barang kemas,rantai dan gelang..beri pada isteri,isteri kita kan tu,bukan org lain pun!


27. Sekarang dah dekat bulan puasa,nanti nak raye,cer tanya org puang kita,siap tak lg baju raye?semua dah siap!anak-anak pun belum beli lg,tp tak ape la..isteri kita kan,layanla dia,siapa suruh mu kawin dgn dia!kalu mu maroh mu kawin dgn org laki la!


28. Bila kita ada isteri,kita t'hindar dari lakukan dosa dan maksiat..besarnye jasa isteri t'hadap kita..elakkan kita dari b'zina..boleh pergi pada isteri kita yg halal.


29. Isteri kita kat dunia sekarang ni akan jd isteri kita jugak kat Syurga,jd umur 17 tahun..comel pulak tu,telah di"convert" secantik Bidadari hinggakan kita sendiri pun tak berapa cam kerana terlampau cantik.


30. Di Akhirat nanti isteri kita yg suka membebel di atas dunia ni tak membebel doh la kat sana,akan sentiasa bernyanyi-nyanyi utk kita dgn suara yg sgt merdu,disebut didalam hadis Nabi.


31. Janji Allah,setiap kali kita pandang wajah isteri kita didalam syurga..maka setiap kali pandang wajahnya akan jd semakin cantik.




alhamdulillah aku seorang isteri.. alhamdulillah jugak suami aku melayan aku dgn penuh kasih syg dan tolak ansur..terima kasih YA ALLAH...


Credit to Koleksi Short Note Kuliah (ustaz Azhar Idrus):

7/10/2012

..:: Bunga ::..

Salam...hai sume..!!!

heeee lately aku suke snap pict gamba.... so nk saji kn kt korg2 sume pict gambar yg aku snap..heee

xbyk pon.. jom layan...!!!






sume pict ni aku da masukkn kt dlm instagram so kt sini aku donlod jer.. hihi jom kawan2 follow my instagram.. search @ash_niena ;)

7/04/2012

Contest Word Search Puzzle

OK.. aku di tag oleh nana utk join contest...weeehuuuuu...
rase nk join sbb contest nih sebab sgt lain..hihi meh tgk meh aper yg ade kt contest nih.. hihi :p

haaaa... jom tgk syarat2 contest...!! :)


  • anda hendaklah seorang bloggermempunyai blog & facebook - mmg ade pon :)
  • buat entry yang bertajuk "Contest Word Search Puzzle" -Done
  • copy paste banner di atas dalam entry anda dan LINK-kan ke entry ini -Done
  • follow & like fanpage penaja contest ini (WAJIB)-Done
  • pastekan link entry (bukan link blog) di kotak komen beserta blog ID, mukabook ID bagi mengelakkan penipuan (tak follow & tak like penganjur) - Done
  • tag 3 orang & pastikan mereka tahu - Done
  • hantar jawapan anda di emel I g.juice@yahoo.com (sertakan link entryanda di emel tersebut) - Done
  • kurang daripada 30orang join contest ni, secara automatik contest ni batal
  • contest bermula pada 26/6/2012 hingga 8/8/2012 tepat pada pukul 11:59 PM 
Ok senang jer kan syarat2 nyer..ha aper lagi jom join contest nih kawan²...
meh sini yer kawan² sekalian blog.. aku nk tag korg bertiga n sume follower aku utk join contest nih.. :)

n opkos la kepada semua rakan-rakan follower yer :)
boley la ke link ini..untuk join... :)

semuga berjaya..!!!

..::OuR JouRneY::..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers