Di taja OLEH:

1/25/2013

first time berpisah dgn haikal :'(

As Salam all..

Next week aku akan ke Johor outstation utk 3 ari..
hurrmm ikutkn hati mmg nak bawak haikal..
tapi di pokkan balik aku kene tglkan die sbb aku nk kene ajar die tido malam tanpa aku..

kalo x biler lagi nak ajar kn..ni la mase nyer..huhuhu

Hati nih sbnr nyer x keruan da.. tkt sgt nk tglkn die.. 
rindu mmg komfem lah..!!

papa die kene jage...hurrmm harap2 ok..
nk soh memalam tido biar papa yg tido kn.. nnt sng ade adik xde la cari aku sgt..

tapi untung papa la.. sbb ma ngn abah nk dtg KL semate2 nk jagekn haikal..huhu

harap2 anak mama xbuat perangai mcm slalu..

risau..sgt nk tglkan die..tapi kene letak 100% kepercayaan kt papa..
sbb papa kene la blaja kn.. nnt bln 5 nih adik da kuar..

harap2 sume berjalan ngn lancar..
kene cari tepon yg boley buat video call nih.. huhu nk pinjam sape punyer yer..huhu 
kalo ade tango pon ok dah..huhuhu

semoga dipermudah kn urusan kami semua...


Aksi kejar mengejar

As Salam sume..

hari nih ade aksi yg membuatkn aku mengigil satu badan...!!!
mmg terkejut giler la...

actually pagi tadi lps anta haikal ke taska mcm bese hubby akan drop aku dekat simpang, so aku jalan kaki jer la  g opis.. 
di jadi kn citer..pagi td mase turn dari kete..terdengar la siren.. memule buat dunno jer..lame2 mcm makin dekat jer.. so aku gerak slow2...

TIBA²!! aku nampak kete wira bawak sgt laju n terhuyung hayang.. n nak buat u-turn aku pon da cuak mase tu.. cuak tkt tetibe kete wira tu u-turn n die tekan minyak silap² ari bulan mmg die rempuh kete hubby n secare automatik akan rempuh aku.. nasib baik kot mase die u-turn tu die langgar sign board.. n sangkut kt tgh2 jlan tu... n jalan kt situ automatik jem..

pastu trs nampak kelibat kete polis ngn siren td bawak laju di laluan bertentang arah.. terus memecut langgar kete wira td... aku trs mengigil² mase tu.. tapi still nk tgk ape yg jadi.. tgk lps polis td merempuh wira tu salah sorg polis terus keluar ngn senjata api die trs die acu kn pada muke penjenayah tu.. 

aku mmg da cuak giler mase tu.. mmg mengigil² rase nk nanges sume ade.. tapi btl la tu la pestime jadi gitu dpn mate... mujur hubby ade lagi mase tu.. kalo x mau aku yg pengsan.. huhu

**ni la kawasan tu**

yg ni incik hubby sempat snap.. time nih aku da ketar2 da kaki.. rase mcm nk pengsan pon ade.. huhu

1/22/2013

Nama² cikgu yang membuatkn pelajar² takkan ponteng skola..

Hai korang sume...

terjumpa entry nih..sgt menarik.
biler pk2 balik kalo btl name cikgu2 nih komfem best..hehee aku pon sukep :)


**Sekadar gambar hiasan :)

Kalau lah
Pengetua -> Zizan
PK Pentadbiran -> Johan
PK KOKO -> Nabil
PK HEM -> Shuib
Cikgu BM -> Syamsul Yusof
Cikgu BI -> Taylor Swift
Cikgu MM -> Lisa Surihani
Cikgu PAI -> Ustaz Azhar Idrus
Cikgu SJ -> Shahiezy Sam
Cikgu KIM -> Neelofa
Cikgu FZK -> Aroan Aziz
Cikgu ADDMT -> Black Mentor
Cikgu BIO -> Neelofa
Cikgu PJ -> Messi
*Aku pon nk g skola balik kalo mcm nih.. hikhik :D
Kredit Kepada ---->> zamani 84


1/17/2013

listen...listen..listen...

As Salam...

heeee sorry la gune key point hot untuk minggu nih..hiks :p

saje nk bgtau.. last week aku, hubby g jalan2 kt genting.. hehe sonot tgk gelagat si kecik..kekeke

tujuan g genting saje je sbnrnyer... bosan dok uma ari minggu... igt nk tido kt atas.. kot2 ade jumpe kaki2 kn..dpt la murah sket... tpi xdpt..suda nyer.. ktorg mkn KFC kt indoor theme park tu..
pastu ktorg g jalan2 kt taman bunge.. haaaaa terbaek!!
lps tu trs chow balik KL..hihi

Listen...!!!!!

hahaha sila layan gambar okeh... :)

** oit kencing ker **
**Ape tgk-tgk**
 **mane ade kencing mama :p**
**mama, haikal nk turun..!! **
 **Sibuk ngn bekas air die tu.. nk men straw**
**papa nk munge nih cantek la hihi**
 ** bekas air die lagi**

 ** buat muke tembam jap lah **
 ** ok gambar nih cun **

 **mama nk kuar takut**

 **majuk la ngn papa**
 ** ok saye ensem**

note-->> suke jalan2 cari pasal

1/11/2013

10 Info tentang bayi yang anda tidak tahu..


Info Janggut

As Salam sume...

tadi pepagi lagi incik hubby tag aku kt FB ngn satu artikel mengenai janggut...

Actually incik hubby nih die penyimpan janggut..cume xde la panjang mane..hanya seadar cukup nk cover dagu die dari licin...
tujuan die simpan pon sbb die rase kalo die xde janggut die mcm budak2... hihihi

Aku memule ok jer..cume sejak kawen nih.. jadi penggeli plak pade janggut die..hiks..!!
da soh cukur tapi die xnk..so redha jer la..

So di sebabkan aku sllu bising pasal janggut die buat aku geli.. die bg la artikel nih kat aku..jom bace jom!!


Assalamualaikum dan sala jumaat...

Kajian terhadap janggut menyerlahkan satu lagi bukti saintifik tentang apa yang disunnahkan oleh Nabi kita sejak lebih seribu tahun dahulu.

Dr Jamnul Azhar Mulkan, seorang doktor perubatan, pemilik rangkaian klinik juga seorang pendakwah, dalam satu ceramah, mendedahkan hasil kajian yang sangat luar biasa mengenai khasiat janggut.

Ia bukan tunggul gerigis, bukan penyeri atau penyerabut wajah tetapi jauh lebih hebat daripada itu.

Menurutnya, kajian oleh saintis dari Massachusetts Institute of Technology, Amerika Syarikat yang berjudul The Amazing Fact of Human Body mendapati janggut lelaki mengandungi hormon testosteron yang amat diperlukan bagi kesuburan wanita.

Ia mampu menstabilkan kitaran haid selain menggalakkan pertumbuhan telur wanita.

SUBHANALLAH!

Caranya bagaimana? Hanya melalui sentuhan. Jadi kepada sesiapa yang belum punya anak kerana ada masalah kesuburan, ataupun jarang anak dan mahu dirapatkan lagi, mintalah suami simpan janggut, dan belailah selalu janggut suamimu itu.

Ini sekali gus jadi bukti apa yang disaran oleh Islam sejak zaman silam, boleh dibuktikan secara saintifik akan hikmah dan kelebihannya.

Wallahualam.


So..setelah bace n amati sume tu..aku tetap jadi penggeli..kekekeke
xper yg penting 

♥♥♥saye syg...cinta.. suami saye ketat² :) ♥♥♥

Sumber--->> FB Kelantan FA

1/08/2013

baby: Info 22 minggu

hai all...
diam² da 22 minggu da usia kandungan aku... happy sgt..!!

baby pon da semakin aktif..
tiap mase ade jer aktiviti die nak buat kt dalam tu... hiks..!!

Alhamdulillah mama tau anak mama sihat... :)

lagi 6 minggu jer lagi nak scan.. nk tgk mcm ne keadaan anak mama..hiks..
harap2 anak mama sihat n harap2 dpt la tau baby ape..hiks.. 

xsaba rase nk tgu 36 minggu..!!!!!
nak jumpe anak mama yg comel nih..hihihi



♥♥ u baby ♥♥

sedikit info utk diri sendiri :)

Minggu 22
Umurku 20 minggu sekarang. Panjangku 19 sampai 22 cm dan berat badanku sekitar 350 gram. Ibu sudah dapat melihat bibir, kelopak mata, dan alisku. Tinggal 18 minggu lagi!
Janin :
Panjang janin dari kepala sampai bokong saat ini sekitar 19 – 22 cm dan berat badan janin sekitar 350 gram. Janin Ibu sekarang seperti miniatur dari bayi cukup bulan. Bibir, kelopak mata, alis sudah terlihat lebih jelas. Matanya sudah terbentuk namun iris janin masih belum memiliki pigment. Lanugo atau rambut halus melingkupi seluruh tubuhnya dan juga masih didapatkan keriput pada kulit janin yang akan ada sampai terdapat lemak di dalam tubuhnya. Indera perasa pada janin akan berkembang dari hari ke hari. Tonjolan perasa berbagai jenis makanan dan minuman mulai terbentuk pada lidah janin. Janin Ibu saat ini juga sudah dapat merasakan sentuhan ringan.
Salah satu fungsi hati adalah pemecahan bilirubun. Hati janin saat ini memiliki kapasitas yang terbatas untuk mengubah bilirubin. Jika bayi Ibu lahir prematur maka bayi dapat memiliki bilirubin yang tinggi dan menyebabkan ikterik atau kuning pada kulit dan mukosa. Bayi dengan ikterik memiliki kulit dan mata yang kuning. Pada kondisi ini bayi akan diberikan fototerapi menggunakan sinar untuk membantu menghancurkan bilirubin.
Ibu :
Rahim Ibu sekarang berada 2 cm di atas pusar dan akan terus membesar minggu-minggu ke depan. Stretch mark akan semakin terlihat jelas seiring dengan perubahan badan Ibu selama kehamilan. Stetch mark ini dapat memiliki variasi warna dari merah jambu sampai coklat gelap, tergantung warna kulit. Meskipun umumnya terdapat di perut, stretch mark juga bisa didapatkan di daerah bokong, pinggul, paha bagian dalam, dan payudara. Selalu jaga kelembaban kulit Ibu untuk mencegah gatal pada stretch mark.
Apabila Ibu merasakan keram pada perut, maka istirahatlah lebih sering dan konsumsi susu atau makan pisang. Konstipasi pada wanita hamil tidak hanya berkaitan dengan kurangnya asupan serat, namun juga berkaitan dengan peningkatan hormon progesteron yang menyebabkan berkurangnya pergerakan lambung dan meningkatnya waktu transit makanan di lambung. Selain itu penekanan rektum (bagian terbawah usus besar) akibat pembesaran rahim juga dapat menyebabkan konstipasi.
Merupakan hal yang wajar bagi jari-jari Ibu untuk sedikit membesar selama kehamilan. Apabila cincin pernikahan Ibu sudah mulai terasa sempit, Ibu dapat melepasnya atau masukkan ke rantai kalung dan pakailah seperti layaknya liontin agar dekat ke hati Ibu.
Tips : Mengatasi konstipasi (Sulit BAB)
  • Makan makanan berserat (roti gandum, buah, sayuran)
  • Minum cairan dalam jumlah cukup (6 – 8 gelas air dan 1 -2 gelas jus per hari)
  • Minum minuman hangat terutama di pagi hari
  • Miliki waktu khusus untuk BAB dan hindari mengedan ketika BAB
  • Ketika di toilet, Ibu dapat melakukan gerakan duduk tegak dan bersandar sedikit kebelakang, naikkan lengan ke atas untuk mengaktifkan gerakan usus besar, bergerak dari samping ke samping untuk melancarkan gerakan usus, dan letakkan salah satu kaki di suatu kotak untuk menurunkan tekanan dari anus (dubur)
  • Apabila memiliki pekerjaan yang mengharuskan duduk sepanjang waktu, berdirilah dan berjalan setiap jam atau kapanpun ada waktu
  • Diskusikan penggunaan laksatif dengan dokter
info dari --- >> Kedoktoran info

1/02/2013

WORDLESS ::: HAPPY NEW YEAR!!!

nota kaki--->> byk yg perlu dilakukan tahun ni... semoga badan, mental, duit sume bersedia..hahaha !!! 

..::OuR JouRneY::..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers