Di taja OLEH:

9/22/2010

~ Siapa Nak beli kucing ~

Untuk pembeli yang serius...
sila pastikan anda mmg suka kucing dan sgt syg kucing...
Breed: Persian
Type: Semi Flat
Age:4 Months
Colour: Grey
Sex: Male
Vaccination Record: 1st time vac on 14/09/2010
Food:Only Royal Canin
Equipments: 1 set kitten cage, 1 unit litter box, 1 unit litter scoop, 1 bags of cat litter & etc.

Dier nih sangat ceria and active(tp kekadang tuh malas jugak..) :).. tapi yg penting manje... nak mandikan pun senang...

Harga: RM600

Equipments: 1 set kitten cage, 1 unit litter box, 1 unit litter scoop, 1 bags of cat litter & etc.
Vaccination Record: on 14/09/2010
 **Sebab2 tuan kucing tidak dpt bela kucing ni da..anak die ader sakit asma..
jika berminat sila hubungi aneep : 0162251719
lokasi kucing : putrajaya

SOLD!!

9/21/2010

~ 2 Bulan sahaja Lagi~

Wahhh...tadi..aku sebok jer nak update gamabr mase majlis betunang ari tu
Aleh2...skali tgk countdown...mak aiii....
2 bulan aje lagik yang tinggal...heeeeee :))

Tak nebes pon..tapi kepala serabut pk aper yg xsetel lagik..huhuhu
jap try tenangkan diri..huhuhu (Cool okeh cool...) huhu

Da la..mOh tido kawan2 aku ngantokz gilerz nih...huhuhu daaaaaaaaa

Niena_Shengal

~~ Majlis Pertunangan~~

Salam kawan2....heeee 1stly aku nk ucapkan 'SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHR n BATIN'..
ok la seperti yang di janjikan post sblm raya ari tu..aku nk update pasal gmbar aku bertunang..heeee malu la..aku masuk sket2 jer la eh..:)
ok la..jom la cuci mate eh..:)

lau de pape nk komen.. komen jer la okeh..:)


~Menunggu Ketibaan org jauh~


~Bergambar dulu ngn MAMA~

 
~Ngan Kakak Ku yg Sengal Plak~

~Orang kuat dapur nih...Maceh yer..~

~Ni lagi kuat..org penting lam majlis nih..:) Kak ana n Along~

 
~Wit Aina..Anak sedare aku~

~Frenz.... Atun, Ayu, Nadia, Shiken n anak2~

~Bro aku yang sengal ubi~

~ Wit Anak2 Sedara...aina n danish ~

~ Out DoOr ~

~ Wit Bakal Mak Mertua..heeee ~

~ Terikat suda ngn pertunangan ini..heeee ~


~ Duit Antaran yang di beri..aku sgt Teruja dgn duit nih..heee RM???? ~

~ Out DooR wit hIm ~

~ Pandangan ini sgt bermakna ~

~ Love From Us ~


Thanks to All sebab sudi tgk2 gamba2 nih...semoga anda sume terasa teruja jugak..
sama macam aper yang aku rase...heeeeeeeee :)

Hope xde yang rase sakit mate tgk gamba2 ni sume okeh...heeeeeee

Lot Wit Love~~~
Niena_Shengal

9/03/2010

:: SELAMAT HARI RAYA & TUNANG ::

Khas ditujukan kepada kawan2 blloggers sume.. saye di sini ingin mengucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN... ♥♥


heeeee...mcm awal plakkan aku post utk wish raye nih..kire ok la
sebab next week aku nak cuti dah..:p
so pada sume kawan2 aku akan bercuti selame 2 minggu..
jadi sepanjang 2 minggu tu..mmg tiada entry baru dari aku yea..:)

Ada debaran menanti di hari raya ni..
aku akan secara rasmi menjadi tunangan kepada die
Muhammad Amran b Ismail..:) ngeeee

jadi gambar2 mase tunang nnt..adalah pasti
selepas raya yer kawan2...sabar tu separuh daripada iman..
heeeee...so tgu dgn kesabaran okeh..

Thanks kerana sudi menjengah ke blog ni..:)

Last but not least....

SALAM AIDILFITRI DARI SAYA :
Niena_Shengal

9/02/2010

Berbuka bersama kawan serumah...

haiii...
Hari nih aku berbuke sama2 kawan serumah aku... 
; Rica, lina, ifah, tini n caney...

Menu yang cadang memule, masak lemak paku pakis, ikan siakap steam,
ikan bakar cecah air asam, n sambal belacan..

tapi di sebabkan pasaraya kt bawah opis aku tu xada paku pakis
so dgr segera kitrog tuka gulai tu kepada udang masak lemak..
tapi ikan siakap mahal sgt la plak..so ktorg cancel beli ikan siakap..ktrog kekal menu ikan bakar jer..
so...

kami da siap masak..menu kami..gulai udang masak lemak, ikan bakar cecah air asam,
cekodok kurma, sambal belacan, dan ulam-ulaman..heeeeee :)
dan xlupe air tembikai...
ermmmm....

YUMMMMYYYYYYYYYYYYYYY...!!!!!!!!!!!!!!!

Selamat berbuka kawan2 :)

Niena_Shengal

::10 CARA UNTUK SENTIASA 'BERGADUH' DENGAN ADIL::

Perbalahan sentiasa berlaku.Tidak semua di antara kita sebagai manusia akan bersetuju dengan pendapat orang lain setiap masa.Orang lain juga pun takkan sentiasa setuju dengan pendapat kita.Namun demikian,dalam percintaan/perhubungan,perbalahan boleh menjadi terlalu mengikut emosi,sampai ke tahap boleh melukakan hati pasangan.


1) Jangan Bersyarah
 Dalam perhubungan yang matang,anda mesti menghormati pasangan anda dan juga diri sendiri sebagai orang dewasa.Bila anda mula bersyarah dengan panjang lebar kepada seseorang itu tentang kesalahannya ,ini boleh mencetuskan perasaan yang amat tidak selesa dalam dirinya.Satu ‘kuasa’ memberontak dan tidak puas hati terhadap anda boleh wujud hasil dari sikap tersebut.Oleh itu,selain dari bersikap “anda adalah betul” dalam situasi seperti ini,adalah lebih baik anda bercakap tentang bagaimana cara untuk membetulkan kesilapan yang telah berlaku.Fokus anda mesti kepada bagaimana untuk menyelesaikan masalah yang timbul dan juga supaya perkara itu tidak berulang lagi.


2) Jangan Balas Dendam
 Selalunya,bila hati seseorang itu benar-benar disakiti oleh pasangannya,dia juga akan bertindakbalas untuk menyakiti hati pasangannya semula.Biar pasangannya rasa bersalah dan rasa apa yang dia rasa.Kononnya supaya pasangannya “sedar” bahawa kesalahan telah dilakukan.Pada masa itu,tindakan macam ni seolah-olah idea yang bagus,sebenarnya akan memalapkan lagi perhubungan.Jangan bertindak begitu.Bila anda salahkan pasangan anda tentang sesuatu perkara dan cuba buat dia rasa bersalah,anda mengatakan bahawa anda Betul dan dia Salah-hukuman telah dijatuhkan,susah nak selesaikan pergaduhan anda!


3) Jangan Tinggikan Suara
 Bila emosi dan kemarahan menguasai diri,adalah sukar untuk mengawal suara lebih-lebih lagi bila pasangan anda sendiri meninggikan suara kepada anda.Walau apa pun,anda mesti ingat,merendahkan nada suara dan bercakap dengan tenang dan tidak menengking amat penting bila berbincang dalam sesuatu konflik.Suasana tenang membolehkan anda dan pasangan mendengar dengan lebih baik apa yang diperkatakan terhadap satu sama lain.Konflik dapat diselesaikan dengan lebih cepat dan tidak merebak dengan lebih teruk dan merosakkan.


4) Elakkan Terlalu Peribadi dan Sensitif
 Masa situasi konflik tengah hangat,janganlah terlalu sangat “terasa”,jangan terlalu sensitif atau “take it too personal”.Keadaan yang tengah “panas” boleh buat anda terlepas cakap.Oleh itu pastikan anda tidak terlalu sensitif atas segala yang sedang diperkatakan kerana selalunya emosi lebih menguasai keadaan pada waktu ini.Oleh itu,kadangkala ada waktunya perkara betul yang pasangan anda katakan boleh menjadi perkara yang amat sensitif bagi anda dan anda pula boleh terlepas cakap atau sengaja “melepas” cakap tanpa berfikir panjang.


5) Jangan Timbulkan Perkara-perkara Kecil
 Bila tengah bergaduh tu,jangan timbulkan perkara-perkara kecil yang langsung tak membantu selesaikan masalah.Perkara-perkara kecil yang dalam 2-3 hari akan datang tu dah boleh lupa contohnya la,tak perlulah diungkit.Fikir sebelum timbulkan benda-benda kecil macam ni sebab ia takkan membantu,membakar semangat marah dan terukkan lagi keadaan tu adalah.Benda-benda kecil ni termasuk la juga perkara yang dah lama terjadi dah…3-4 bulan lepas contohnya-jadi tumpu hanya pada isu yang sedang berlaku.


6) Mendengar Dengan Teliti
 Walaupun susah nak dibuat,anda perlu jadi pendengar yang baik dan teliti.Pasangan anda mungkin dengan jelasnya beritahu apa yang anda berdua perlu untuk selesaikan masalah tapi disebabkan anda tak ambil perhatian,tak dengar dengan baik dan teliti,bukan saja cadangan dia anda tak ambil kira,malah anda pula bagi penyelesaian yang takde kena-mengena dan merumitkan keadaan.


7) Fokus Satu Isu Pada Satu Masa
 Seperti biasa yang anda mungkin dah banyak kali dengar…fokus!Perkara terbaik yang anda boleh buat ialah kenal pasti apa punca sebenar masalah dalam perhubungan anda sekarang dan cari penyelesaian untuk isu itu sahaja.Bila anda mula bercakap tentang banyak perkara,macam-macam isu, anda mengelirukan keadaan.Selesaikan satu persatu dan bergerak ke punca isu yang lain bila isu pertama selesai.Tentu sekali anda ingin tau apa cerita sebenar yang jadi punca mengeruhkan hubungan anda supaya masalah dapat selesai dengan cepat,jadi pastikan anda fokus!


8) Jangan Serang!
 Biasalah,dah terlalu marah sangat,anda pun “naik angin”…bila perkara macam ni berlaku,biasanya anda boleh menyerang peribadi pasangan anda.Sebelum perkara macam ni berlaku,fikir dan sedar bahawa ia TAKKAN membantu malah memburukkan keadaan.Anda ingin selesaikan masalah,bukan nak serang pasangan anda.


9) Mesti Hormat
 Perbalahan/pertelingkahan dalam perhubungan boleh menjadikan sesuatu perhubungan itu lebih matang dan lebih rapat malah lebih indah setelah konflik dan isu berakhir dengan baik.Nak jadi macam ni,anda perlu faham perbalahan perlu di lihat dalam konteks “learning experience” atau proses belajar selain melihatnya dari satu sudut saja.Beri perhatian,sabar,tenang,buat “eye contact”,tanya soalan yang relevan dan diperlukan dalam masa yang sesuai.Ini adalah antara cara utama untuk menunjukkan sikap hormat kepada pasangan anda.Bersama,dengan sikap seperti ini anda berdua PASTI boleh menyelesaikan segala masalah yang melanda.


10) Jangan Tinggalkan
 Satu lagi perkara yang sukar dibuat bila bergaduh ialah berada tetap dalam tempoh konflik itu sedang berlaku,dari mula sampai selesai.Ramai orang bila dah tak tahan,marah sangat,terus tinggalkan pasangan,bermaksud terus keluar dari “medan” konflik atau pertelingkahan sekaligus membiarkan situasi “tergantung” macam tu je.Pasangan pun dia tinggalkan sorang.Okay,walaupun rasa tak boleh tahan sangat,marah ke,“tension” ke,jangan angkat kaki,tinggalkan konflik dan pasangan macam tu je.Bagi tau dia anda perlukan masa sekejap untuk tenangkan fikiran sebentar,mungkin anda pergi duduk tempat lain kejap ke…kemudian pastikan anda datang semula.Ini secara tidak langsung menunjukkan anda seorang yang berkaliber dan dapat mengurus emosi dengan baik tak kiralah anda lelaki atau wanita.

Ok la secare jujur nyer sedey pon ader..tapi insyaallah..kite akan memperbaiki mana yang patot..:)
~~WINK..WINK~~kredit to Sebutir Mutiara Seindah Wanita


Niena_Shengal

9/01/2010

::BLOG AKU::

Owh perjalan hidupku seperti mati..sepi..sesepi-sepi nya...tiada apa2 maklumat atau agenda terbaru yang aku boleh update...tapi harap anda bersabar la..mugkin sekejap jer..mungkin selepas raya aku cuba utk aktif semula.. aku harap segala apa yang aku rancang kan raya ke-2 nnt akan berjalan dengan lancar...harap tiada apa2 halangan amin...


Niena_Shengal

..::OuR JouRneY::..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers