Di taja OLEH:

11/29/2011

~Join Contest Baby kt Facebook~

Salam U oll ade request nih...

korang ade FB kan..aku festime join contest rase nebes lak..hiks

nk minx jasa baik u oll sume tolong like my baby yer..

tapi ada syarat nyer..huhuhu first skali...
ADD Friend page owner eh 


korang klik jer nama page owner tu..nnt klik add friend ok..

pastu korang klik gambar kt bawah nih..


[Klik gambar ini]

nanti automatik akan pop up new tab utk ke gmabar details..then u oll tolong like eh :)

jasa anda sume di kenang..... :)

♥♥♥ TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK ♥♥♥


11/22/2011

♥♥♥~~1st Year Anniversary~~♥♥♥

Salam all....

actually da lewat seari nk post sal anniversary aku utk thn nih...

hurrrmmm xada apa2 pon yg aku n hubby buat..
cukup la hanya sekadar ucapan selamat ulang tahun dari hubby..
 ♥♥♥

Alhamdulillah.. tanggal 21/11/2011 genap setahun usia perkahwinan kami.. Pelbagai pengalaman suka n duka kami lalui bersama²...

dan Ulangtahun ini kami di beri hadiah yg cukup istimewa dari-NYA...
Insyaallah kami akan menjaga anugerah Mu ini dengan sebaiknya YA-ALLAH..

aku berdoa..
Semoga Kebahagiaan ini milik kami sekeluarga hingga  hari akhirat....

amin..







♥♥♥ MAMA SYG & CINTA PAPA dan HAIKAL ♥♥♥

10/27/2011

~2 bulan~

Alhamdulillah..pejam celik..pejam celik..da 2 bulan da pon Haikal menghiburkan mama... :)

n aku pon da ada kt KL bersama2 En.Hubby menguruskan Haikal... hurrrmm seronok rase biler ade penyeri dalam rumah nih... ♥ u Haikal &  Hubby ♥

next week aku masuk opis dah... huhu rase tkt jer nk tinggalkan Haikal dkt nursery..huhu
Tapi mujur la nursery kt sblh opis jer.. insyaallah mama akan jenguk haikal sekerap yg mungkin.. :)

hurrrmmm nk update aper yer.gambar?? ni ade la sekeping 2 gambar yg comel :) hihi

 [anak mama yg da tembam]

[♥my family]

[nenek dgn 2 cucu nye ♥] 

[papa ngn Haikal ♥] 

 [dgn mama ♥]

[♥Family♥]


credit: pict nih di ambil mase besday mama... location Nasi Ayam Gemas Sungai Koyan :)

9/28/2011

~Sebulan Suda~

Salam sume....heeee patot update smlm tapi lupe plak..hihih..hurrmmmm Alhamdulillah... 27/09/2011 genap sebulan suda...aku pon da sebulan berpanyang lagi 2 minggu lai..xsabar plak rase nk abis pantang nih..hihihi :) Semalam bawak haikal pegi klinik utk cucuk sebulan tu..n timbang berat sume tu la..n alhamdulillah berat haikal da naek.. suda 3.1kg da..hihii :) n haikal kene cucuk pon ok..xmeragam pon..sihat jer die..hihihi "anak mama kan kuat"... hurrrmm..gambar usia sebulan..huhuu xde la..sbb aku lupe nk bwk balik kamera jadi gambr xde utk genap usia sebulan die..huhu xper yg penting haikal dah tembam..pipi die dah oleh di cubit2 hihihi.. badan dah ader isi..heeeee ok..tu jer nk update... love

9/22/2011

9/14/2011

Beraya di Hospital

Salam... 
hurrrrmm..per citer kene beraya kt spital plak kan..huhu anak punya pasal..huhu

kalau ikutkan doc aku n baby di thn wad 2 hari..makne nyer 28 n 29 hb so ptg 29 tu aku boleh balik dah..semnagt nih nak balik ari isnin tu..nk bwk balik baby raya..hihi

doc dtg jumpe aku utk last cek la..skali die ckp baby kene kuning la.. huhu xterkedu aku di buatnyer..kene la thn wad..igt kn sehari jer.. boley la balik ptg raye kan..tapi baby nk raya kt spital jugak..kene tahan lame la plak..huhu suhu kuning kejap naik kejap turun..huhu xley nk wat aper dah...tambah plak aku ni mcm stress jer..sbb mlm dok berdua jer ngn baby..rase stress sgt..raya plak kan..anak xsihat plak..huhu

jadi hanya mampu aku buat..berdoa n bg susu sbyak yg mungkin la.. hurrmmm nk mengeluh pon xgune jugak.. anak sakit kan...walopon aku sendiri tgh sakit..huhu

pastu kene plak anak aku kencing berdarah..huhu trs kene thn NICU... aduh lagi syahdu aku nih...aku ley kuar wad dah..tapi baby kene thn kt NICU plak..hurrmm jadi aku teman anak aku kt NICU sampi mlm jer la..pastu balik..sok pagi2 dtg lagi..mcm tu aku dok ulang alik spital..nk tgu suhu kuning turun n kptsn air kencing die..sampai  la hari sabtu 8 hari suda anak aku..baru boleh kuar spital..tapi reslut air kencing tu xkuar lagi..

kene jumpa next appoitment plak..19 hb nih..hurrrmm harap xde pape mungkin yg ari tu sbb kuning jer..hurrrmm.. harap2 xde pape..

eh jom lepak tgk gmbr raye aku n kakak aku kt spital..huhu

~ ni family abg ipar aku..di sebabkan dorg beraya kt kajang jadi dorg dtg beraya kt spital sesame ngn aku n haikal~

ni la family aku n kakak aku... mase nih kakak tgu ari jer..ptot die dulu.. now die pun dah selamat pon ngn baby girl die.. :)

ni family kt kg...mama beraya ngn anak2 lelaki n menantu2 jer..sbb anak2 pompuan sorg dlm wad..sorg lagi tgu ari jer..huhu

so ini la citer di hari raya aku pada 2011.. sgt sedih..huhu
alhamdulillah haikal semakin sihat.. :)

9/13/2011

~ Pahit Manis Bersama Muhammad Ash Haikal Mase dalam perut~

Salam all... heee alhamdulillah seperti yg korg sume tau.. tanggal 27/08/2011 ari tu aku selamat melahirkan baby boy... yg dah di beri nama Muhammad Ash Haikal bin Muhamad Amran.. aku bersyukur sgt2.. 
ok la skng nih aku nk story serba sikit pengalaman aku mase pregnant n sampai la saat aku nk bersalin..inysaallah aku cuba story apa yg aku igt..

Pregnant merupakan satu pengalaman yg xdpt aku lupakan sampai biler2 almaklum la ni baby 1st.. aku tau kalo org lain pon akan rase yg same jugak..rase pas ni xnk pregnant dah..sbb pengalaman mase pregnant tu kalo yg dpt mabuk btl tu mmg mabuk la..hihi..ok la..

tanggal 5 Januari 2011 aku dpt rase kan bdn mule xsedap..n tmabh pulak period da miss seminggu...heee baru seminggu kan.. tapi tetap rase lain mcm..ptg tu lps balik dari keje..aku n hubby p 7E beli pregnancy test kit (PTK).. ni sebnarnye utk kali ke-2 aku beli b4 nih dalam bulan 12 dah beli dah tapi result nyer negatif.. yg nih.. lpeas jer balik dari umah tu.. aku trs test..saje nk try walopon sbnrny xharap sgt pon...hihi
tapi yg seronoknyer lepas jer test..aku igt nk tipu hubby aku.. tapi lps test tu.. tgk muke laki xcited sgt nk tau..jadi xsampi ati aku nk tipu.. so aku trs tunjuk result tu kt die... n muke die blurr ao aku trskan n pendekkan citer ade 2 palang merah jambu...hihihi muke die mmg giler2 punye xcited.. then trs cpt2 die soh aku siap nk bwk p klinik nk soh doc sahkan...hahaha so kesimpulan nyer doc dah sahkan aku pregnant 5 weeks ..jadi bermula la kehidupan aku sbgai mak yong..hiks :)

so utk 7 minggu pertama aku mmg xrase aper2 pon..tapi mula nk masuk minggu ke-8 hurrmm aku mula mabuk2... bau bawang xbley..bau or makan daging pon xbley... huhu sgt pening n loya.. huhu aku ni jenins muntah2 waktu mlm jer..waktu pagi aku ok sihat jer..jadi xde mslh utk aku ke opis..tapi dek kerana kepenatan jugak sbb mlm2 tu mintah kul 4 5 pagi..mmg lps tu xtido..huhu agak lame aku hadap mabuk nih.. sampi bulan ke-4 mcm tu aku dah slow down mabuk.. tapi masuk bulan ke-6 aku mabuk balik tapi mkn xyah ckp la sgt lalu makn..hahahaha...

scan plak..mase check up utk bulan ke-2 aku minx scan..hihi bese la..nk tgk btk baby tu..hihi mase mmg xnampak ape pon..yg nmpak cume ada jantung baby je..yg lain belum terbentuk lagi.. then aku scan lagi mase 5 bulan tu nk tgk baby sex cadang nyer..tapi xnampak..xde rezeki akn..so xper la..biar jer la.. last skali aku scan mase 7 bulan..utk tgk keadaan baby sehat ker x...mase nih agak nebes sbb baby songsang..tapi  lps tny mak aku die ckp xper baru 7 bulan songang still ade ruang nk gerak... so alhamdulillah sehat baby mase tu.. tapi still xtau jantina ape.. tapi mase 7 bulan tu family sblh mertua aku buat kenduri sket.. org sllu pagil kenduri mase 7 bln nih sbgi "lenggang perut"... aku memula mls nk mengurut..tapi di sebabkan nk amik ati gak p jer la ngurut ngn bidan kt klntn tu...huhu tapi mmg best lps ngurut rase lega badan.. hihi bidan tu ckp baby boy lam perut aku nih mase die ngurut..aku hurmm kan ajer..hihi tapi aku ngn hubby xpuas ati jugak jadi biler masuk 8 bulan aku try cari kt mane ade scan 3D..cari punye cari ade dekat ss2 PJ...jadi aku decide utk p sane utk wat scan.. RM100 jer murah sgt la..berbanding tempt2 lain... mase pegi tu mmg sgt puas ati sbb nampak muka baby dgn jelas skali..hihi n membuatkan aku n hubby sgt xcited menggu baby boy kami nih kuar.. heeee

Genap 8 bulan nk masuk bulan ke-9...Ramadhan menjelang..hurrmm mase nih aku nekad nk puasa penuh.. tapi ape kan daya awal2 pose..aku dh tinggal sbb xbagun sahur..heeee xthn perut nih asyik memulas jadi aku pon buke la..so lps2 tu aku pose penuh la...spjang ramadhan nih aku hampir setiap hari aku berjalan..shopping la..p bazaar la...biler da masuk minggu  2 terakhir Ramadhan..bermula la detik2 cemas aku..1st time terase perut sgt skit... sbnrnyer mase tu baru 37 minggu..ari ahad mase tu..kawan kerja hubby aku buat iftar/berbuka kt rumah die..so ktorg pegi la.. lps berbuka tu..aku dah mula sakit2 sbnr nyer tapi wat xtaw..mase solat maghrib tu.. skit pun makin kerap tapi aku wat xtaw jugak.. makin lame makin kerap..sampi la 10 minit skali sakit tu dtg..n aku rase skit sgt2 mase on da way nk balik..mase tu da 5 mint skali.. aku ckp kt hubby aku,,aku sakit.. hubby aku ckp p spital la.. so kbtln mmg ktorg lalu spital serdang jadi p la sane..sampai2 spital..sakit tu tetap ade.. cume jarak die dah jauh2 balik.. kalo ikutkan sakit yg da start 5 minit tu sakit sgt okeh..aku dah siap ngalir air mate da..huhu da siap reg sume..pastu sampi saat aku kene cek..tapi mase tu sakit dah berkurangan dah.. biler doc dtg cek die ckp.. baru bukak 1 cm.. aku igt kene thn da..tapi xpon die bagi balik..so aku balik la..

besok nyer baru aku call mama bgtaw kejadian mlm tu..hihi tapi yg pelik nyer ari isnin tu ada darah sikit..tapi mama ckp xde pape tu..so aku pon wat xtaw jer la.. so dalam seminggu nih..b4 nk balik raye hari ahad aku  dh rase xsedap hati.. hari rabu aku p cek up mcm biase kt klinik..nk bgtau la ade darah tu..tapi xbyk die ckp la tu dh tnde2 tu..die soh kire pergerakan baby mcm ner..aku ckp la aktif lagi..so die ckp xde aper la..lps nih pertai kan jer la pergerakan baby tu kalo dah kurang gerak trs p spital la.. then ari jumaat pun dtg..ari jumaat aku dah start cuti raya sbb aku nk kemas2 rumah sume..tapi pagi tu lps sahur...aku dh mule rase sakit2...sejam skali..tapi aku wat xtaw lagi...tapi megerang jugak la..pukul 9 pagi aku ckp la kt hubby aku aku rase skit2 da nih..die tny skit mcm ner..aku ckp mcm ari tu..tapi xkerap ari tu la.. then aku call mama tny..mama ckp p spital la..lagi pon aku rase mcm air ketuban dah pecah..tapi aku sndiri xsure btll ke tu air  ketuban..haha

tapi hubby aku de hal ptg tu nk kene p bank..jadi die tny aku sempat x tgu smapi die balik..aku rase tahap kesakitan aku tu..aku ckp la sempat.. ok la..tgu punye tgu..dlm kul 4.30 die balik ktorg trs gerak p spital..ktorg ke spital serdang..n trs p reg... n cek up..agak lame jugak menunggu turn tgk pon ari tu mmg ramai la org kt spital..org nk bersalin tu ramai sgt due minggu tu..hihi sampai turn aku..doc cek..die ckp still lagi 1cm..aku wat slumber jer la..tapi aku tny die camne ngn air n darah tu..die tny la air tu mcm ner..aku pon xsure..die tny btl2.. pastu dorg cek la air tu..memula igtkan air keputihan..aleh2 lps stgh jam cek tu..baru dorg pasan rupa2 nye air ketuban dah pecah..aku terkejut la..air ketuban da pecah cume xbyk..tapi de risiko jgk kt baby..tkt jangkitan..then doc ckp kalo kul 3 pagi aku xde rase skit2 nk bersalin lagi.. dorg akan induce (paksaan la)..aku dgr aku tetibe rase sedeh sgt2...jadi secara automatik aku kene thn wad..

mase aku bgtau kt hubby aku..die pon terkejut igtkan xkene thn pon..rupe2 nyer mmg kene thn.. huhu tapi di sebabkan wad penuh time tu aku disediakan katil utk menunggu jer..tu pon kul 2 am baru dpt katil tu..nk masuk wad kene tgu pagi esok nyer..bygkn betape lmenyer aku menggu dari ptg sampi tgh mlm baru dpt katil..huhu besok tu lps subuh tu.. misi dtg cek laluan aku..die ckp baru 2 cm..tu pon ketat lagi..pastu dorg bg aku antibiotik.. tkt baby kene jangkitan kuman..igt kn dorg nk cucuk ubat nk induce dah..rupenyer x..huhu so lps tu aku di masukkan ke wad pulak.. aku dpt wad kelas pertama..haha xtaw la tetibe jer dpt wad tu so best la..duduk sorg2..so dalam tgh ari tu..hubby aku dtg...lepak teman aku kt wad...heeee mmg besh.. 

so bermula la detik2 kesakitan aku... memula mcm bese jer..biler sakit aku jalan2 pusing dalam bilik tu... pastu mujur la hubby aku sentisa bersama dlm wad tu..jadi xde la aku menangung kesakitan dorg2..strat kul 3 kesakitan aku makin kerap.. rase mcm ade mende nk kuar la kt bwh nih..aku baring dah mase tu..xley nk jalan da.. aku sakit jer aku jerit..arghhhh...!!!! huhu sakit mmg xtertanggung la mase tu... hurrmm sampai saat nyer..kul 3.40 mcm tu la..nurse cek bukaan..memula 3cm..pastu kalike-2 dtg dah 4cm..huhu mcm tu aku rase stress sgt2.. air mate xyah ckp la.. mulut aku xberenti2 beristifar.. selawat sume la.. aku igt aku bace ayat kursi n surah al-fatihah biler selang2 sakit tu.. huhu last skali sblm nurse dtg nk bwk aku turun p labour room.. aku minx ampun kt hubby aku..aku da xthn sgt mase tu..rase nyawa aku dah ujung2 sgt dah..huhu tapi aku btl2 bersyukur..hubby aku sentiasa berada disisi aku saat aku kesakitan...sampi2 kt labour room..rase sakit aku bertmabah lagi..kali nih bukan lagi 5 minit skali..tapi dah 3 minit skali.. mase kt labour room tu aku rase mase tu baru pukul 4pm.. tapi sakit aku tu da melampau2 sakit nyer.. time sakit tu hubby sentiasa ade ngn aku..time doc dtg tu aku doc mengerang kesakitan..doc cek..bukaan baru 8 cm..die siap ckp lagi..jgn teran yer..sabar k..tgu lagi 10 cm yer..huhu mase tu aku dah xigt aper dah sampi aku rase sakit tu aku dah longlai dah..doc siap ckp lagi..jgn mcm nih..nk lahirkan baby kan.. semangat sikit..jgn lemah2 mcm nih..aku rase mase tu aku dah hujung nyawa dah..siap pegang tgn doc da mase tu aku ckp..doc saye dah xtahan..sakit sgt....n sakit yg takhir doc cek bukaan dah 9cm dah..doc dah siap2 ngn alat2 dorg dah kot mse tu..aku dah xigt aper da..yg aku igt doc ckp.. okeh puan..siap2 ok..ni la mse die..da smpi mase baby nk kuar.. aku trs bersemangat tetibe..aku tau mase tu mmg hubby aku sentiasa di sisi aku bg semngat..die soh mengucap sume bagai la..die pgg tgn aku..tapi mase tu aku xrase langsung pegangan die..huhu aku rase sakit yg teramat sgt..yg aku tau aku nk teran jer..

Tapi sampi  satu saat..doc ckp.. jantung baby lemah kite kene vacum..luluh jantung aku mase tu aku rase..siap ckp lagi.. suami kuar yer.. kite nk vacum lagi la luluh.. rase nk nanges pon ader..tapi mase tu aku hanye mampu meneran jer..sbb aku nk baby selamat..tepat kul 4.42 pm aku terase perut aku tetibe kosong...n ade suare baby menanges dgn kuat... aku jadi syahdu mase tu.. nak nanges..lps baby kuar..trs dorg ltk baby ats perut..tapi mase tu mate aku terpejam xmampu nk tgk..aku hanya mampu mendgr die menges jer..

dan akhirnya alhamdulillah kuar la seorg baby yg comel n putih sgt mase tu...hihi lepas jer bersalin..n siap do jahit...lebih kurang 45 minit baby di beri kt aku utk bg nyusu...heee sonok sgt mase tu... :) dpt peluk baby.. alhamdulillah... baby sihat walaupun kecik.. :)


♥♥♥ Muhammad Ash Haikal ♥♥♥

8/28/2011

~alhamdulillah~

Alhamdulillah..tanggal 27 ogos 2011 aku telah slmt melahirkn seorg putera.. Syukur padaMU Ya Allah..

8/09/2011

♥♥ 36 weeks ♥♥

Salam kawan²...
rasenye belum terlambat utk wish selamat berpuasa kepada rakan² blogger sume... :)
just nk kongsi sedikit rasa...
diam xdiam.. esok genap la usia kandungan aku 36 minggu bersamaan 9 bulan..
hurrrmmm perasaan skng dah mula macam2 rase dah..

TAKUT...HAPPY...GEMENTAR...
Semuanya ada...hihihi

Di kesempatan ni juga... aku ingin memohon maaf kepada kawan² sume...
andai kata sepanjang perkenalan kita aku ada membuatkan
korang rase xbesh..atau terase hati ngn aku...
doakan semoga segala nya berjalan dengan lancar...

huhuhuhu..andai ini entry yg terakhir dari ku...
di harapkan ada jgn dikenangkan apa2..
smoga kalian suma happy :)

salam sayang dari saya....

6/14/2011

Bercuti² di Pulau Tioman [Day 1]

hai kawan2..heee..
okeh bermula la perancangan asal dari kakak aku..setelah hampir dekat sebulan ktrorg sedaya upaya mencari tarikh yg sume org boleh.. dan keputusan telah di buat tarikh nye 9-11 hb 6 2011..heeee
Mase dah ade date nih excited giler rase mase tu..rase mcm besok tu jer dah nak pegi..padahal de maase lebih kurang 3 minggu lagi nk pegi..akekeke :p

So kakak aku sebagai peng"organize" percutian kali ini.. ktorg serahkan 100% kepada die..aku tolong sket2 jer..hihihi ok2 aku taw korang mesti nk taw bape cost aku pegi ok...ikutkan harga nk pegi mmg mahal ssh nk cari bwh RM 400..tapi ktorg tetap usahakan jgk..so ktorg dpt pakej 3D 2N RM 350 satu kepale..makne nyer kalau couple RM700 la.. ok la tu..then bajet la pegi n balik n blanjer sume xkurang xlebih aku abis ngam² RM 1k... huhuhu [terbang rama² dalam beg duit].. eh Lupe nk ckp ktorg duduk kat mane kan..heeee okeh ktorg duduk di chalet yg paling ujung kt Pulau Tioman tu...kt mane..dekat Kampung Juara Mutiara Resort...  hah perjalanan kt sane..mmg gempak...sat ehh... :p

heee...ok di sebabkan ktorg nk cek-in pada tgh ari 9 june tu jadi ktorg decide bertolak jam 4 pagi dari putrajaya..heee nape Putrajaya..?? sebab ktorg sume berkumpul kt umah kakak aku di Putrajaya.. mlm 8hb tu ktorg dinner n tido kt umah kakak aku tu.. so senang jer la kan...hihi mlm tu mmg xbley nk tido la..bese la excited nk ke Pulau Tioman [first time nih] hehee...tepat jam 3 pagi sume da seiap bangun utk mandi2 n siap2.. so lebih kurang jam 4.20 pagi ktorg sume gerak..dari putrajaya ke Jeti Mersing..owh ok lupe nk bgtaw.. ktorg g 2 buah MPV (Alza n Exora) jumlah ktorg pegi.. 9 dewasa 4 kanak²...heee so ktorg dah bg ngam2 masuk dlm MPV² tu..hihihi :)... So perjalan ktorg memakan mase lebih kurang 7 jam +- la..hehe sbb ktorg berenti utk subuh jam 6.30 pagi di hentian Pagoh..n hentian tu sgt besar n bestttt :) kemudian lebih kurang pukul 8 selepas breakfast ktorg menyambung semula perjalanan tanpa henti ke destinasi kami ke jeti Mersing...hee excited punya pasal n bajet time..mmg xde benti2 la...hihihihi

 [Hentian PAGOH..!!]

So lebih kurang jam 10.30 - 11 pagi ktorg tiba di jeti..n mase tu punggah² barang n amik boarding pass... n ktorng cume perlu menunggu mase utk naek feri jer... lebih kurang jam 12.00 tgh ari.. feri ktorg sampi n ktorg sume naik la feri menuju ke destinasi ktorg... hihi mase nih dalam feri sume amik peluang utk tido..haha almaklum la mmg xcukup tidoo.. then lepas tu jam 1.30 pm lebih kurang la ktorg sampi ke stesen hentian ktorg di sg tekek... tapi bkn kt sini tmpt ktorg.. ktorg kene naek kenderaan lain plak utk mengyeberangi Pulau melalui daratan... haaaa korg rase aper?? hikhik memula aku pon tekejut gakk...hahaha sbb nyer ktorg kene naik pacuan 4 roda..HILUX tu ha...korg bygkan aku ngn kakak aku yg pregnant tu nk kene naek Hilux tu..hahahaha mujur ley duduk dalam so aku, kakak aku, kak ana n mama duduk la dalam.. yang lain2 duduk luar...hissshhh kalo la aku xpregnant mmg aku yg org pertama excited utk join dorang duduk dekat belakang tu...mesti la sgt seronok...hihihih perjalanan ktorg amik mase lebih kurang setgh jam utk smpi ke KG Juara tu.... n lebih kurang pukul 2.30 - 3 pm ktorg sampi la ke KG juara itu.... heeee.. dan belari pegi chop bilikkk...ahahaha yg paling syiok nyer..di sebabkan aku n abg aku kn baru kawen so ktorg dpt bilik yg sgt strategik..makne nyer view bilik kotrg adalah betul2 mengadap ke pantai...wahhhhhhhhhhhhh aku sgt excited..YEAY..!!!!!

 [perjalanan ke MERSING..yeay..!!]

 [kami tiba juga akhirnya...]

[ini la boarding pass kami :)]

[ni lps pnt tido dlm feri..ktorg p belakng feri lepak sane..hihihi]
 
 
[ktorg tiba juga akhirnya]

 [ini la view dari pantai ke bilik aku n abg aku.. :)]

 
 [ni view dari bilik aku ke pantai..yeay]



 lepas jer loading beg² dalam bilik..ktorg terus bergegas ke cafe utk lunch..yeay..!! mkn2 ktorg lapooo sgt2..hahaha eh ikut kan dalam pakej lunch xdisediakan pon..tapi tetibe jer dorg ckp ade plak..so ktprg belasah ajer la... :D hihi...lepas jer mkan ktorg aper lagi...sgt excited tgk air pantai yg sgt biru itu... balik bilik tuka uniform... terjun laaaa...hahahah sgt seronok mandi air pantai dgn ombak yg kuat tu...hihihi..sampi skit pinggang aku...hihhi :D

lepas penat mandi manda n main bola tampar sume.. pe lagi.. yg laki2 sume p memancing la...hihi dorg xmampu nk sewa boat sbb  mahal jadi memancing di jeti jer la..hihi beser la tu la aktiviti bebas utk hari pertama..utk esok (10/6/2011) kene siap sedia utk snorkling..hihihi satu hari punya aktiviti tu.....

haaa...cukup la kot aku membebel utk 1st day aku kt sane.. nnt aku sambung utk hari ke 2 n 3 plak yer.... byk lagi story nih...hihihi...Jom layan gmabar dulu heeeee :)
[b4 membasahkan badan..]

[the view]

[setelah penat melawan ombak..hehe]

[dah penat mase nih]

Niena_Shengal




6/13/2011

:: Tioman ::

Salam kawan² agak lame aku diam... heeee..
sampi aku terlupa nk bgtaw aku bercuti2 Malaysia.. heeeee :p

okeh last week.. 9-11 June 2011 aku n family akup bercuti2  ke Pulau Tioman..yeay..!!!

sgt seronok okeh..!!!!! nk update...?? heee

gambar2 sume aku xtransfer lagi la..nnt la aku update gmbr n story mory okeh..tapi sini de la sekeping
gambar ktorg last day kt sane..yeay..!!!


5/27/2011

:: Febret photo of my beshfrenz ::

Hi korang..ahaha lagik sekali aku GAGAL merealisasikan impian aku dalam cabaran ini..haha
aduii..mmg FAILED la mcm nih kan..hurrmm nk buat mcm ne.
aku cuba jugak sekuarang2nyer :)

ok jom tgk DAY 4.. 
Task :: Febret pict my besh prenz.. :)

Kalo ikutkan secara realiti nyer aku nih ramai sgt besh prenz..n aku jugak byk gambar yg kawan2 aku uplod yg aku sgt suke... jadi aku nk masuk kn gambar2 yg aku sukep..yeay.. :)


ni rakan sekerja ku.. yg merangkap kawan2 baek aku juga..yeay..!! :)
hasil kerja Datuk k :)


Ni kawan2 kolej aku..heee yg juga merangkap beshpren aku juga...
hasil kerja ina :)


hahaha dan ini my hubby..akekeke ade kene mengena x?? ahahah :p
hasil kerja aku..yeay :)

Niena_Shengal

5/23/2011

::Perfect first date::

Salam... ai korang sumeeeee... huhu aku rase² la aku dah ter "MISS" 2 entry kan..hihi..
DAY 3 n Day 4...huh aku GAGAL..mencikkkkkk!!!!!!!!!! xper la.. aku tetap akan ikut step ok..
So jadi nyer ari nih aku akan buat 3 entry sekali gus..agak2 berjaya x?? hahaha

okeh2 xmo buang masa... nih ada la entry utk DAY 3---- >> idea utk perfect 1st date...heee :)

aku sbnrnyer xde idea..sbbnyer aku adalh seorg yg sgt sempoi..
kalau korang nak taw 1st date aku ngn hubby aku dulu pon sempoi..xde ape nk di cover²..
n ktorg sgt bersikap keterbukaan.. hihi tapi kalau nk jugak..
okeh kt cni aku try the best utk bg korg idea la..kot2 korang btl2 perlukan idea utk 1st date korg kan..heee
jom layan beberape perkara yang korng perlu amik berat... :)


GIRL..!!!

1: okeh 1st skali.. korang mesti la tgk keterampilan korang..makne nyer dari segi korang berpakaian n make up korang la.. jgn terlalu keterlaluan n jgn terlalu selekeh... JUST SIMPLE and NICE.... ♥♥ (Sebab lelaki suka Gurl yang simple n die taw this gurl pandai berjimat cermat)

2: yg ke-2 adalah korng punye lagak.. heee sllu nyer kalau gurl nih keluar utk 1st date mesti nk BOY yg BELANJA kan... :p.. aku rase korg ptt ubah yang nih..Make ur self rase selesa utk belanja lelaki dulu..tapi kalau that boy da berdegil sgt n nk sgt tunjuk dorg tu lelaki sejati...finee biar jer la dorg byr.. selamat la duit korg jgk kan...heee :)

3: ha yang ke-3 nih paling penting..jgn skali² korang mangade nk jadi kan diri korang gedik okeh.. yerp betul ramai lelaki suke girl yg gedik..tapi gedik bkn la langkah yg elok utk mereka pilih anda untuk jadi calon isteri mereka..huhuhu (I know becoz da pnh buat dolu2..huhu)..kalau korang nk gedik tgu biar btl2 korang punye relationship tu jadi baru boleh..tu pon jgn lebey2..kang nyampah plak boy kt girl..heee :p

4: ok bile makan plak..kebanyakan girl suke cover bile makan kan..ala bese la 1st date kan.. meh cini meh..aku nk ckp..xpayah la cover sgt..just cukup la..mkn dgn kesopanan yang kite ade..xperlu terlalu cover..tkt2 nnt kite terlupa nk cover..da kantoi yg kite sbnr nyer mkn nasi sampai 2 pinggan..hihihi :p

5: ok yg last idea utk girl...  last ni taw.. pendek n padat JUST BE YOURSELF..

BOY...!! 

1: Same jer mcm girl.. jage keterampilan.. xpayah nk tunjuk awak tu smart sgt..n xpayah tunjuk awak tu selekh sgt.. kalau btl2 nk jumpe awek tu nk buat kawan btl... just be SIMPLE n NICE :) 

2: Lagak u oll tu... kalau girl nk blanje u oll bg jer la..xyah la baik sgt..skali skale bg la can awek plak blnje u oll kan..tapi sgt biler da stat blanje skali..trs2 u oll buli dorg.. haaa mmg larik la awek tu... :p

3: hah...kalo girl aku ckp jgn GEDIK kan..utk boy nih..aku hope korang jgn la tunjuk korang tu GANAS sgt.. :) takut awekk tu larik nnt..hihihi

4: ok last yer..aku xde idea sgt utk boy nih..hihihi :) same ngn girl la jugak. pendek n padat.. JUST BE YOURSELF :)

heeeee...so sampai sini suda untuk DAY 4..hahaha :)

Niena_Shengal

5/20/2011

:: 3 Idiots ::

As-Salam kawan² heeee... DAY 2- my febret movie... hiks..
seperti yang di janjilan aku update utk hari ke-2..waaahhh cabaran nih  membuat aku aku berpk panjang utk masukkan movie aper...

Sebabnyer aku terlalu banyak movie yang aku suke..
setelah berpk sejenak...pusing kiri pusing kanan... sambil layan lagu POKOK tu... :)

AHAAAA...!!!!! 3 IDIOTS...
korng penah tgk story nih.. ?? heeee jom layan trailer die dulu..one of my febret movie.. :) jom layannnn..!!!!! :p


haaaa...ok da tgk..?? heee aku xreti nk buat sinopsis.. so aku pendekkan jer la trs..citer nih adalah citer industan yg sgt besh...:) n boleh membuatkan aku tergelak sorang² n gelak banyak kali... hihi biarpon da tgk byk kali..tetap terasa nk gelak guling² hihihi sgt seronok...hahaha

jadi kepada sesiapa yang belom tgk lagi aku syorkan u oll beli cd xpon donlod la.. sbb citer nih sgt syioookkkkk  :))))

heeeee....sekian utk hari ke-2..hiks :p


Niena_Shengal

5/19/2011

Pokok - MUH feat Hazama

Hi kawan² seperti yang di janjikan... ni merupakan 1st entry utk menyahut cabaran 30 days challenge...

haaa...so tuk DAY 1 nih..aku nk kene bg taw febret song aku... hurrrmmm agak2 korang lagu aper yer skng nih yg menjadi febret aku....hihihi

Op coz aku yg aku tgh giler2kan skng... 
sgt syiok layan lagu nih..tapi malang nyer..nk donlod xdpt lagi.. da seminggu aku try carik tapi xberjaya...
yg ader pon you tube yg byk org edit2 jer..so aku da jumpe yg ok sket.. jom la layan...pastu jom kite nyanyi ramai² akeke :)


nk clear kt youtube... korang klik la taju lagu tu yer :)

So aper lagi jom nyanyi ramai2..hiks..
semoga terhibur yer kawan² :)

Niena_Shengal

5/18/2011

30 Day Challenge!!!


Baru terjumpe mende alah nih...agak2 mampu x aku membuatnyer..hihihi JOM sahut cabaran!!! akekeke sok aku start eh :)... jom tgk list²nyer...~~~~





Day 1 - Your favorite song ------------>>>>>> DONE!!
Day 2 - Your favorite movie ---------- >>>>>>>>>>> DONE!!!
Day 3 - Your idea of the perfect first date------->>> DONE!!
Day 4 - Your favorite photo of your best friend ------->>> DONE!!
Day 5 - What makes you different from everyone else?
Day 6 - A song to match your mood
Day 7 - A photo of an animal you'd love to keep as a pet
Day 8 - Your dream wedding
Day 9 - A photo of the item you last purchased
Day 10 - A photo of your favorite place to eat
Day 11 - A photo of your favorite memory
Day 12 - Your current relationship, if single discuss how single life is
Day 13 - A photo of your favorite band or artist
Day 14 - A TV show you're currently addicted to
Day 15 - Something you don't leave the house without
Day 16 - Short term goals for this month and why
Day 17 - How you hope your future will be like
Day 18 - 5 things that irritate ME about opposite/same sex
Day 19 - A photo of something you want to do before you die
Day 20 - The meaning behind your blog name
Day 21 - A photo of something that makes you happy
Day 22 - A letter to someone who has hurt you recently
Day 23 - 15 facts about you
Day 24 - A photo of something that means a lot to you
Day 25 - Who are you?
Day 26 - A photo of somewhere you want to go
Day 27 - What kind of person attracts you?
Day 28 - In this past month, what have you learned?
Day 29 - Something you could never tired of doing
Day 30 - A photo of yourself today + 3 good things that have happened in the past 30 days





Gud luck to my self :)

Niena_Shengal

♥♥ 24weeks ♥♥

For all my pren..hehe sila la tatap gambo ni... da 24 minggu suda (6bulan) heeee...
Perasaan aku xterkata dah skng...just nk share ngn kawan :)

Doakan segalanya selamat yer kawan²...
Maceh kerana meyokong aku dari belakang :)


Niena_Shengal

4/19/2011

hai...

Salam....hai kawan2 sume..heeee rase mcm baru 1st time plak nulis dalm blog nih..sbb xtaw nk story ape..huhu tapi ape yg aku taw..blog nih da sgt2 bersawang..n da xde org nk berBW kt blog aku..uwaaa...
sgt sedih...hurrrmm nk wat cane salah aku jugak,,aku da lame xupdate story n da lame jugak xberBW kt blog kawan2..

Sorry sgt2 yer kawan2...byk sbb xupdate nih..salah satu nyer adalah kesihatan...
yg ke salah dua nye plak tenet kt umah tetibe putus..huhuhu putus tu pon ade sebab..
haiippp!!bkn xbyr bill ok...**walopon sebenarnye da lame xbyr..ahaha tapi still dpt connect intenet sbb de la sbb nyer..hihi...tapi skng da xdpt da..mungkin dorg da taw kot..hiks :p
erkkk...u oll nak taw jugak ke sbb ape?? kuikui len kali la i citer yer..hihihi :)
utk yg salah tiga nye plak..bape byk salah da...hahaha hurrmm.. okeh la yg nih mungkin ada la kene mengena sgt2..sbb nyer adalah kesibukan dgn kerja yg sgt2...sampai rase nk nanges la ibu mengandung nih...mcm kene dera..hihi :p **padahal ngade2 jer lebey..hihihi

So itu la beberapa sebab yg membuatkan blog aku nih terbiar tanpa di pedulikan oleh tuannyer :) **walopon kadang2 tu ada juga kemalasn dalam diri..hihihi :p

Ok2..so ape perkembangan terbaru korang ek?? hihi apa da kawen?? hah nk tunang?? ala lame nyer xdgr citer korang...btl2 sorry la mcm nih... huhu

Pape pon..kepada kawan2 yg dah atau pon nk kawen...yang da atau pn nak bertunang..semoga korang sume bahgia hingga ke akhir hayat... :)
So perkembangan aku plak....!!!! hahaha of course la..makin berkembang...muka kembang..perut pon kembang... :)
Alhamdulillah usia kandungan aku da berusia 20 Minggu..xsabar rasenye nak rasa ada pergerakan baby dalam perut nih... :)
"Mama tgu dgn penuh kesabaran yer baby" hihihihi :p

Perasaan aku skng sgt la bercampur baur..yer la..1st baby.. sonok ade..tkt ada..nebes lagi la ade..yg penting harap sgt baby sihat mcm mama die.. :) hihi

Aduh xtaw nk story ape da..k la jumpe next time la plak ek.. :) c u later kawan2... :P

Niena_Shengal



4/01/2011

~Kisah Di Sebalik April Fool~



Assalamualaikumwbh. Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool’s Day sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, seseten! gah orang kita begitu taksub dengan budaya ‘pandang kebarat’.

Berbalik kepada perayaan April Fool’s Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada , Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian.

Penduduk-penduduk Islam diSepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri. Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dr Sepanyol.

Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh dipelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi keperlabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan.

Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke perlabuhan.

Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini.

Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar. Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian.

Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia.

Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool’s Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.

Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.

So mari la kita beramai2 merenungkan nya...n selamat beramal :)
Niena_Shengal
Petikan ini diambil dari: encik sky firo & ~Sumber tidak diketahui, dr seorang rakan muslimah

3/01/2011

Jom Makan Durian....





hehehe..terliur x kawan²??? haaa ni la name nyer durian yang mahal..
naye aku..cari durian kat KL nih... 3 biji pon da rm50 lebeh da..huhu cekik darah da la kecik..
tapi nasib baik mmg sedap sgt²..hehe :)

ni merupakan cubaan pertama amik gambar menggunakan DSLR..haha beser² jer..xbape nk pandai lagi..kami masih belajar.. :)

ok la saje nk buat kawan2 yg kot² de yg teringin mkn durian ni jeles sket..hikhik :p

Niena_Shengal

2/26/2011

Terima Kasih Hubby :)

Salam geng..heee minggu nih aku banyak sgt rase terharu dengan hubby aku..
sebabnyer??? korang nak tau ker?? heee..yang penting korang jgn jeles ok :p

okeh2..jom tengok list nih..apa yang aku mintak this week sume hubby aku bagi..
Alhamdulillah..cayang abg 4 ever n ever..hikhik.. 
jom lah terjah list2 aku nih..

--->> Aku nk sgt makan ice cream dekat ice room.. 
hubby bwk hari selasa baru nih..sedap sgt2..yummy :)) sowi xde gambar...

--->> DSLR seperti yang aku katakan...
Today..pepagi lagi ktorg da kuar g terjah Plaza Law Yat p servey DSLR...
dan akhir nya...tepat jam 3 ptg..aku dpt juga...:) 
Canon EOS 500D..heehe ikut bajet... ok la utk suke2..hiks..
LOVE u so much abg... :))

Kepada kawan2 sume sila jangan jeles okeh.... :)

Niena_Shengal


Nota kaki:: Hubby da requst umo 30 aku kene blanja die motor super bike...uwaaaa...:(( ...:D
Insyaallah ada kemampuan n ada duit..tertunai la hasrat abg itu.. :)


2/20/2011

Lame nyer xhupdate......

Hai kawan2 sume..huhuh 
tadi aku saje BW kt blog kawan n sambil klik nuff2 dorg..

then aku baru pasan...rupe2nyer aku mmg da lama gila xupdate blog nih..huhu..
da bersawang n labah2 da byk sgt2 da..hihi..sorry la kawan2..
aku agak kebizian..n jugak kepenatan..bese la pembawakkan budak.. :)

n aku nk update ape pon aku da xreti..mmg ada yang aku nk sharing..mmg baynak giler..
mcm semalam aku g mandi manda ngn adik beradik aku..tapi tu la..
mood tu xdtg2 nk story mory..huhu 

so mungkin next time aku akan story lebih lanjut la..
n tambah plak skang nih..keje aku mmg bertimbun2 banyak nyer..
tambah lagi plak aku dapat junior baru nk kene ajar.walopon junior tu mmg lagi tua dari aku..haha
hurrrmmm tapi tu la..mood2 da lari jauh sgt da dari dunia blog nih..huhu

Insyaallah lepas nih aku try sedaya upaya untuk update blog okeh..
tambah2 lagi kemungkinan besar..next week aku dapat kamera baru..heeee..
SYIOKKK..!!!!! 
hubby aku nk belikan..hihi sgt suke :)

tapi tu la..mood nk story tu xde..huhu sorry yer kawan2...aku cube next time aku story banyak2 okeh :)
la ni aku nk off dulu..aku nk sidai baju pastu nk mandi..n keluar mencari kedai2 untu lmembeli kamera...DSLR tuuu...kekekekeke tunggu n tunggu yer kawan2...
daaaaaaaaaaaaaaa :)


Niena_Shengal

1/23/2011

7 Minggu 4 Hari

Hye guys.. 
hurrmm da lame xupdate blog yg da bersawang nih..n byk sgt pending entry..yg last month nyer entry pon still pending lagi..huhu :(
awat jadi malas sangat2 nih..hukhuk**aku pon xtaw awat jadi lagu nih..hurrrmm

ok la2 jom kite lompat katak jap..bagi menghilangkan rase mengantuk..huhu

ok dah siap da?? hihi :p
aku nk story serba sedikit pasal awal2 pregnency nih..hurrmm camne nk start.. 
ok la start bermula dari bulan la yer..this week kandungan aku da masuk sebulan 3 minggu 4 hari..(7 minggu 4 hari) :)

alhamdulillah...kesihatan aku tidak terganggu sangat pada awal2 minggu lalu..
Tapi right now effect yg kandungan bagi kat mama die sgt teruk..huhu sebabnyer..
org lain sllu kene morning sickness tapi aku..kene time mlm.. dan ini menyebabkan aku xdpt tido dgn lena.. :(

pada awal2 minggu dulu aku tersangat la lalu untuk makan..tapi sekarang..hurrrmm nak makan aper pon xboleh langsung masuk dalam perut.. :(
n sekarang bile pagi2 aku mmg kekurangan tenaga sgt2.. aku x cukup kuat untuk hadapi seorang diri semua nih.. mujur la.. papa sentiasa menemani mama di kala kesakitan..** thanks a lot abg ♥♥ u so much :)

right now..aku still cube utk lawan dengan alahan dgn sume makanan...aku hanya mampu mkn sikit jer :) yang selebihnya...abis terbuang dengan pembaziran.. :(

aku jugak xmampu utk berdiri untuk jangka masa yang lama da..sbb pinggang aku akan rasa berdenyut sangat2.. :( huhu aku harap sume ini xlama..

Tapi aku yg rase pelik..aku ari2 nk minum air ribena...waaaaa
aku pon xtaw mcm ner la bley terbekenan sesgt ngn air ribena tu..so aku layan jer la..ari2 aku minx cik abg syg belikan :) nsb baek die sudi melayan karenah si isteri yg banyak songeh nih :)

hurrrmm...aku rase sampai sini dulu kot story pasal nih next time aku story lagi eh :)
daaaaaa....

toink..toink...:p
Niena_Shengal

1/04/2011

Minuman yang bagus untuk ibu hamil

Di sini aku nak share sikit antara minuman2 yang elok untuk ibu2 hamil amalkan...
hurmmm...aku jugak kene amalkan..aku harap aku dpt mengamalkan utk selamanyer :)
okeh aku dpt info nih dari white mommy

jom aku share sikit :)

1. AIR MASAK
berapa gelen sehari pun air masak yang korang minum pun tidak akan mendatangkan kesan buruk untuk kesihatan dan bayi korang. Malah ia baik untuk membantu pengaliran darah. Sebaiknya minum 2 Liter air masak sehari. Air masak adalah bersih dan bebas kuman..

2. SUSU
Ini merupakan minuman terbaik untuk membekalkan sumber kalsium dan vitamin D terutama untuk keperluan janin korang bagi pembentukan dan pertumbuhan tulangnya. Minumlah dua gelas susu sehari dan pilih susu yang sesuai untuk ibu hamil...

3. JUS BUAH-BUAHAN
Segelas jus buah-buahan sehari amat baik untuk ibu hamil kerana ia membekalkan vitamin.

4.MINUMAN TENAGA
Contohnya minuman sari kurma, vita d. mengikut kesesuaian pilihan korang. Minuman seperti ini berfungsi menggantikan zat elektrolit yang hilang sewaktu tubuh berpeluh terutamanya kalau korang seorang yang aktif walaupun hamil. Tetapi kalau korang bukan jenis yang banyak gerak, tidak perlulah mengambil minuman ini kerana ia turut mengandungi zat pengawet yang tidak baik untuk kesihatan.

huhu ok skng aku kene cari susu yang sesuai utk tekak aku..n minuman tenaga.. :) 
harap sgt aku dpt amalkan :)...
heeeeee :p


Niena_Shengal


Aku hanya mampu bersyukur padaMU..

Terima Kasih Ya Allah..
Aku hanya mampu bersyukur dgn kurniaan MU..
Di saat aku sedang berbahagia 
Kau berikan aku nikmat itu..

Terima Kasih Ya Allah..
Hanya itu yang mampu ku katakan saat ini..
Aku berjanji akan menjaga nikmat yang Kau beri ini dengan segala kasih dan sayang..
Agar Kau tahu aku amat bersyukur...

TERIMA KASIH YA ALLAH!!

..::OuR JouRneY::..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers