Di taja OLEH:

12/31/2012

BFF aku sengal..!!!

ahaks..!!!

tujuan tajuk kt atas di beri kepada mama farida..!!!!

ATAS SEBAB... tajuk sblm nih SINI

Suda nyer die xjadi dtg... atas akibat kelambatan yg tidak di sengajakan... 

huh suda nyer aku xmo kawan ngn die da..hahaha boley..?? akekeke

aku baik la..xde makne nyer xmo kawan... aku kawan yg pemaaf org nyer..hhihi

Tak macam BEKAS KAWAN KTORG DULU..!! tak baik burukkan org..biler la die bahagia ngn care die..wakakaka...
eh point kt sini nk gtau lain..lain lak citer nyer..hahaha

Nk di jadikan citer..di sebab kn semangat menuggu kedatangan BFF aku nih..aku siap apply cuti kemas uma la..hahaha
ade hikmah..baru la nampak aku nih rajin pemalas...wakakakakaka..

die tertinggal bas gare2 bas yg konon2 terlebey sharp..!!!

ikut kn bas die kul 8..so mama nih sampai sharp kul 8..
SELALUnye la kan.. bas akan tgu kalo org xcukup kn..de la tgu dlm 10 minit gitu..
tapi BAS yg mama naik nih hampeh..rasenye 5 minit sblm kul 8 kot..die da gerak..cam hampeh jer..
sia2 membazir beli tiket..!!!

Time mama call aku ckp terlepas bas tu.. huh..!!
Aku yg frust sbnrnyer.. hukhuk
sedey rase.. sbb excited nk jumpe..aleh2 xde rezeki...so kesimpulannyer xdpt la jumpe..hurrmm ntah biler nk jumpe xtau... huaaaaaaaaa ;(

MAMA aku rindu kt ko sbnrnyer..hiks :p


nota kaki--->> mesti tgh kembang idung mak buyong sorg nih kalo bace ayat tuh!!!

Bakal pengantin tag ler...!!

Ahaks...!!!! ari2 last utk 2012 nih terase kemalsan nk buat keje...
tambah2 plak baru jer lps cuti panjang... mmg komfem la nk hilangkn rindu kt FB..akeke

da abes rindu kt FB.. jalan2 tgk post kawan2 lak..skali terpandang entry bakal pengantin tag plak soh jawab soalan..

kire ok la..mls nk update pasal cuti panjang n story2 xpnh nk update..jadi!!
aku update la pasal tag nih..kekeke ok la tu kn..hiks jom layan..!!!

1. Siapakah diri saya di rumah?
-kaki tido..haha aku kt umah ade mood lian2 kalo time rajin tu mmg rajin la..time xrajin mmg xla..haaaa :D

2. Siapakah diri saya di samping rakan?
-aku seorang kaki buli..sume kawan2 aku da abes aku buli.. n aku jugak seorg yg sengal..ntah la semule jadi kot..dari zaman skool sampai la da keje.. mmg aku di gelar niena sengal.. lalala so aku xkisah..!! :p

3. Lima benda yang di idam idam kan tapi tak dapat lagi?
-skng nih aku xley nk list kn mende yg aku idam2 kn..kang xdpt meleleh air liur baby lam perut nih kang..so aku xmo pk..hahah :D

4.Siapakah nama pasangan merangkap buah hati pengarang jantung saya?
-op coz la my hubby Amran Ismail and also my son Ash Haikal... and baby bakal kuar next year nih (name xtau lagi sbb xcarik lagi yg penting ASH tetap ade)... :)

5. Ceritakan LIMA perkara saya paling suka tentang dia?
-5 perkara.. hurrrmm dulu senang jer nk list kan..hahaha skng nih jap pk jap..!!!
.................................
AHA!!!!
-suke wat lawak (walau xlawak mane)
-pandai jage aku
-pandai jage anak
-suke ikut kemahuan aku
-mudah berbincang (walo kenkadang time bincang tu gado gak hahaha)

6. Tarikh membina ikatan?
-21 November 2010 (rasmi nyer aku menjadi isteri yg SAH!)

7. Kenangan pahit bersama pasangan anda?
-pahit...?????? hurrrrmmmm gaduh jer la kot.. pahit sgt xde la..xreti nk pk...hahaha eh maleh la nk pk..!!

8. Lagu tema cinta?
-hurrrrmmm xde lagu tema..tapi dulu2 time becinta die sllu nyanyi lagu cinta gila...xigt sape tah nyanyi..die sllu ckp die yg buat lagu tu...wakakaka perasan OKEH!!

9. Apakah perubahan yang saya nak tengok pada dia?
-lebih bertanggugjawab la... sbb da byk tggjawab yg die kene pikul skng nih.. harap akan lebih banyak perubahan yg akan aku tgk... :)

10. Tag 10 member lain?
-Seploh org ramai nyer...!!!! hahahaha
nah amik nih buat utk follower2 aku.. stalker pon boley... :)
tapi nk bg la jugak kt list2 blog nih..!!! siler buat okeh..!!!!
-mummy to be (AMY)
-My Sis.. kakak

haha tu jer la..mls nk cari list2 lain... dah p buat p... :D


12/21/2012

my BFF nk dtg kl...

hai all..lame xupdate..my BFF nk dtg kl ari nih..
xsaba nyer rase...hahaha

sape..okeh ni org nyer...


hahaha..xsaba..hampir 3 thn xketemu...

harap2 incik somi beri keizinan kt isteri utk bejimba2 bersama2 BFF nyer..hihihi

=)

11/16/2012

Segmen : Tambahkan Followers Diblog

weh kawan²..heeee di sebabkan aku terlajak terbukak blog MAMA dan aku ternampak URL blog aku dalam segmen yg die join..jauh aku terjatuh cinta  terjebak kt situ..

jadi dgn secare automatik nyer pon aku terjoin segmen nih..hahaha jom jer la join kawan²
sambil tu ley ramaikan followers n kenalan2 baru :)


ok..jom kite follow Blog Aimi... boley klik gambar utk ke blog aimi yer :)
Jumlah follower : 134...

nah 5 URL dan mereka mmg xtau pon..hihi :)

  1. http://mieprosalahh.blogspot.com/
  2. http://cikji.blogspot.com/
  3. http://kasutkaca15.blogspot.com/
  4. http://nifhana.blogspot.com/
  5. http://www.mizruha.com/
ok segmen nih tamat pada: 20/11/2012


lama tak update

Hai kawan2..haaa per citer sume??

sorry sgt² k..sbb lame terbengkalai blog nih...xde story kate nyer..!!

padahal.. story berlambak²...hehehe..

antare citer² yg byk tu adalah..

  1. Majlis Akikah anak dan anak² sedare!!
  2. Internet tak de kt uma..STRESS!!!! (bill tertunggak)
  3. Alahan yg kadang2 ok kadang2 tidak...STRESS jugak!!!!
  4. Berat badan yg semakin menurun.. yg membuatkn pipiku cengkung!! (mcm penagih dah)
  5. kawan² yg sentap menyentap...!!!
  6. Kawan² yg nk bertunang...
  7. Link² febret untuk aku mendownload..!!! (mmg terbaek la)
  8. kawan skola meninggal semase melahirkan baby (sedey sgt)
  9. haaaaa..mcm² lagi la...
cube korang bayangkn kalo aku update segale mende nih dalam 1 entry nih.. xke bernanah mate korang nk bace..??!!!!!
pastu buat plak tajuk : CERITA TERKUMPUL!!

hahahahahaha....

MEMANG TAK LA AKU BUAT KAN!!!!!!

hihihi cian kt korang jer.. haaaa so kepade sesape nk request story boley la tglkan comment insyaallah saye akan menlayan permintaan anda.. sbb saye bermasalah xtau nk mule citer yang mane dulu haaaa...
APE KES!!!! kekeke

ok la kawan² jom klik bawah nih ade story sikit :)


10/31/2012

anak-anak sebaya..!!

As salam..
hye kawan²... haaaa..
based on tajuk mcm seronok x bace.?? akekeke

actually..aku happy coz..
hampir sume kawan2 baik aku pregnant skng..seronok sgt.. :)

hihihihi...
sbb tu ckp anak2 sebaya.. :)

ok antara kawan² aku tu adalah..!!

(seha tu..thn nih.. yg sebaya anak2 nnt.. nurul.. n yana.. )
n yg pentig dorg lagi seronok sbb... dorg sume ddk kt kontan..aku jer kt KL..huwaaaaa...
jauh btl aku sorg2 kt sini..hiks :p

dan yg paling best.... ktorg ber-3 nk dapat 2nd baby...hiks
sonok2..hahaha

tak lupe jugak utk kawan2 yg sedang hamil skng..
amy n aja..

semoga kita semua di lindungi, sihat selalu n di jage kesihatan...

TAHNIAH..!!!

10/18/2012

Status Minyak Yu Yi..

hye sume...

ok maybe kes nih da lame.. n ramai yg da tau..tapi ramai jugak belum tau..
ok kes nyer disini...


so..ramai la yg update kt FB bertanya termasuk la aku..
Actually aku xgune pon minyak yu yi nih..
sbb Haikal xsesuai ngn minyak nih..
haikal cume ok dgn vicks..!!

Since kakak aku pengguna tegar minyak nih...
jadi aku jadi la insan perihatin.. :)
utk bertanya dgn rakan2 di FB jugak..so

ada kawan aku suda bertanya direct to JAKIM.. 
n jawapan nyer seperti dalam gambar di bawah... :)

ok so... 

** PRODUK TERSEBUT TIADA PENGESAHAN HALAL TETAPI TIADA BUKTI TERHADAP DAKWAAN IANYA MENGANDUNGI BAHAN YANG HARAM**

So..di harap kn penjelasan ini dpt membuat kn anda sebagai pengguna2 tegar minyak yu yi tau maksud nyer..

Ianya TIDAK SALAH UTK PAKAI KALAU ANDA YAKIN...

KALAU WAS² LEBIH BAIK ELAKKAN SAJA... 

senang.. :)


nota di kaki -->> boleh juga jadi panduan utk ibu2 yg bakal menimang cahaya mata pertama.. :)

10/15/2012

serabut kepale....

biler la mase yg kepale nih xserabut eh..
huhu

serabut sokmo.. ape aku tulis pon xfhm da..pening kepale..

byeeeee....

masuk surau tido..hikhik :)

10/12/2012

TERABAI

As Salam....

just nk ckp.. aku frust sbb aku telah menabaikan tanggungjawab aku..

alahan utk second nih mcm teruk sgt..huhu
mabuk xyah ckp la..
da la xlalu mkn nasik..

huhu ape la nasib..
alhamdulillah hubby memahami...

thanks sgt2.. ♥♥ you abg ♥♥

10/08/2012

RESULT SUDAH KELUAR....!!!

DUP DAP..DUP DAP...!!!!

HAHAHAHA...SORRY ENTRY KALI NI SEMUANYA CAPS LOCK.. 

TAHNIAH UTK SEMUA TEAM..

SAYA TIDAK MENYUMBANGKAN APE2 PON..

SUMENYER HASIL KERJA KERAS PM² (PROJECT MANAGER) DAN CP (CONTENT PERSONNEL) AJER...HIHIHI

SAYA HANYA MENGOMEN.. DAN BERLETER...AKEKEKEKEK

TAHNIAH²!!!

sebulan jer lagi..

As Salam kawan².....

ape yg lagi sebulan..?? hihihi
actually aku tgh mengira date lagi sebulan jer lagi utk sambut anniversary aku ngn hubby utk thn ke-2. :)

Alhamdulillah...

so skrang rase nk buat sesuatu yg special utk hubby...

tapi masih terpk² lagi aper la aku nk buat eh..huhuhu harap2 mase tu xkesempitan sgt la.. :)

10/05/2012

Sudah Clear...!!!!


Alhamdulillah... eraning ke-2 RM130 da selamat ada dalam akaun bank aku... dok diam2 k..hiks :)

haaaa... sape yg masih blom berminat...?? hihihi xper²

nak tgu aku cash out utk kali ke-3 ker..?? hahaha saba k..aku usaha sket jer lagi..

nnt aku update utk cash out yg ke-3 yer..

tapi kalo ade yg berminat boley la REG secara PERCUMA  


kalo rase xfhm mcm ner ley add fb aku.. n PM utk more details.. :)

ok selamat yer kawan² :)


10/04/2012

along..oh along..!!!

As Salam....
hiii....
nk story nih pepagi tadi aku dpt Whatsapps dari no xdikenali...

die terjah soklan cukup punye best...

ni soklan nyer..::

"as salam adik..
betul ker adik hamil lagi..
tahniah..
dah berapa bulan..
bile dew date.."

huh terkejut aku..!!
da la no xdikenali...
pastu terjah soalan sikit punye best..

aku pon jawab ler..

"wkmslm..
huhu
sape yer nih?? "

trs no tu jawab..

"along ler...
cehhh..
tak kenal along ker.."

dalam hati along mane la..
so layan jer whatsapps ngn die..
last2 aku yakin die adalah along..
abg kandung aku yg sengal...

hahahaha....
sebab nyer.. mane la nk bajet tu die.. tgk dari gaye tulisan mcm budak2 pon ade..
hahaha...
sebab nyer sblm ni kalo die msg2 ngn aku xpnh la buat ejaan mcm aku merah kn tu..
hihihi klako pon ade..

hahahahah

along...along..
hihihi :)

♥♥

10/02/2012

9/26/2012

Bercerai Susu

Salam olls...

ari nih nk story pasal becerai susu nih..
aku sbnr nye still BF kn Ash Haikal a.k.a abg long :)

di sebabkan abg long bakal dpt adik..so aku kene ikhtiar mcm ner nk bercerai susu
sblm kandungan cecah 7 bln.. huhu

sedih pon ade.. tapi ape kn daya aku mmg terpakse..sbb aku xberdaya..
mental aku lemah.. bdn jugak lemah..huhu

hurrrrmm...
ade la jugak terbaca 2 3 blog antara nye..




hurrrmmm... so ade la aku try beberape care..
tapi xberjaya lagi...
sbb nyer..haikal ni nk mkn sgt susah.. HUH!!

nk minum FM kt uma mmg ssh jgk..
kt nursery boley.. kt umah ari minggu boley...
tapi mlm..mmg xpandang lansung..huhuhu

sekarang masih mencuba..harap2 berjaya la..huhuhu

kalo ade tips ley kasik..!! :) 

9/25/2012

Mengidam macam²

Salam olls..!!

da ptg2 nih baru nk update...hihihi
actually saje nk kasik taw... 

perasaan awal2 ni rase nk makan macam2...
tambah2 plak yg masam2..huhu

kalo dulu xde pon ginih.. nk yg masam2 pon xingin...
kali nih masam2 menjadi keutamaan..huhu

mcm ne tu yer...

jom la kite hadapi bersame...kekekekeke

aper la yg aku mengarut nih...adoyaiii!!!!

sayonara :)

9/24/2012

Says.com

hye all...
I LOVE SAYS.COM.... :)

nak tau kenape..???
haaaaa... korg tau kn says.com ni aper..?? 
ni la care utk dpt kn duit secare pasif.
aku da pnh cash out sebyk rm96 da..
n duit tu da slmt da pon..hiks :)

sooo... skng nih ade berita mengejut plak...
last week hari jumaat.. aku tgk last total earning aku rm 18++ jer..
so biase2 jer la..
hehehe

so tetibe pagi nih.. aku tgk... 

RM 134 okeh...!!!!

nk tau dtg nyer dari mane..??? haaa dari sini..!!!

haaaa... nampak x tu... Money given or redacted by admin sumber nyer dari astro e-billing bonus...
okeh bonus.. aku dpt bonus..pestime dpt bonus.. n aku excited... hihi

ok la sesape blom penh reg lagi.. meh sini KLIK SINI utk reg okeh :)

harap sume ok...

jom klik bawah nih plak utk..!!

9/21/2012

..:: Kaki Skodeng yg Hampeh ::..

Huh nyampah plak nk buat post kali nih...
tapi di sebabkn nyampah aku nk hapdate gak..hahaha

ada la hamba Allah nih.. dok skodeng2 aku tgk sama de aku wat keje ke dok ber'FB ker..
dok ber blog ker...!!!

pastu report kt boss aku..
then boss aku pon kasik tau kt aku.. huh
boss aku siap soh berlakon lagik..
sbb xnak dorg yg xberkaitan tu bg keje kt aku..
hahahaha baekkn boss aku... :)
ini kenyataan ok... boss aku mmg ngam ngn anak2 buah nyer..
sentiasa back-up :)

tapi... aku jadi menyampah plak kt hamba Allah sorg tu.. die igt aku xde keje kot!!!!!!!!!!
HELLO...!!! 
keje aku melambak... tapi aku xsuke serabut kn kepala aku buat keje 24 JAM!!
So keje aku..pandai la aku manage!!!!
ko ape hal..?? boss aku xbising ko plak yg bising.. cet podahh!!

ko sape..?? same jer ngn aku.. bkn boss pon kan.. haha
ok la..
pesanan utk Hamba Allah tu.. harap2 ko fhm la.. aku ade keje.. just aku xmenampakkn jer aku byk keje..
sbb aku xsuke berlakon..n xpandai berlakon.. sila FAHAM!!!! incik!!

9/18/2012

..:: Hari Malaysia ::..

hai korang sume...
ape korang buat sempena cuti hari MALAYSIA ari tu..??
aku ngn hubby n haikal mcm bese la..

membuta...hihihi 
pastu tgari nk carik mkn xde maslah..g uma terbuka..hihihi :)
balik lepak kt uma..kejap jer..pastu kuar balik..
pastu carik kedai mkn mlm plak..
hahaha..
senang idup kn.. kekekeke 
*kalo da pemalas tu mmg gitu la idup nyer..hihihi sorry abg..!!!

haaaa..lps mkn2 kitorg pon melpak kt dataran merdeka..
di sebabkn haikal da pandai jalan..ktorg kasik die bebas meneroka di tgh2 padang tu..

jom layan gambar..!! :)



 * Gegaran ketare plak..akibat gerakan haikal yg xdpt dikawal..hahah *
 * Haikal with mama *
 *Tgh tgk tv besar*
 *Budak br jumpe rumput hehehe*
 *Haikal With papa*
 *Dataran ni wa yg punyeeeeee* hehe
* bubble ²... *
 * Nk kejar bubble *
 * Iskkk geram btl..xdpt 1 pon buble nih.. huhu *
* heeee *

happy tgk haikal mcm nih... :)


..:: Peperiksaan Perkhidmatan Awam Penolong Pegawai Teknologi Maklumat Gred F29 ::..

Alhamdulillah rezeki..

Aku di panggil utk duduki peperiksaan  PERKHIDMATAN AWAM PENOLONG PEGAWAI TEKNOLOGI MAKLUMAT GRED F29

Rezeki kan... doa kn aku berjaya...
insyaallah..kalo dpt rezeki Allah bg utk aku stabil kn kewangan family..n utk thn dpn... 
ley cuti lame..ekekeke hihi tetibe cuti kn... ahahaha
doakan aku yer...

sini ada link utk ke panduan peperiksaan

KLIK SINI


mekasih :)

9/12/2012

..:: Berita panas...Berita Panas ::..

As Salam kawan²....
Alhamdulillah..aku di beri kekuatan untuk menghadapinyer sekali lagi..

harap2.. aku dpt menempuh nyer skali lagi... huihui
Terima Kasih Ya Allah...

 :)


9/10/2012

..:: Alhamdulillah ::..

Selsai sudah Majlis OPEN HOUSE...!! dan jugak Birthday Ash Haikal..!!!

ok... jom kite layan gambar jer la... :)

* Baby faris ngn Haikal *

*Aira Natasya ngn mama die..- ni sepupu haikal beza seminggu jer *

* Kek bufday Haikal-licin *

* Mama Sibuk bubuh lilin hihi *

*Haikal nk tiup lilin.. mama yg action lebih..haha *

* Pose dulu sblm Potong kek *

* Haikal Potong kek *

* ex-EDP group..!! Thanks hadir.. kawan2 incik hubby *

* Antara Tetamu yg Hadir *

* Ex-KPTM... rindu korang sgt2.. thanks sbb hadir *

*Hadiah² yg belum dibuka.. Thanks aunty² n uncle² sume :) *

* Haikal Bersama² hadiah² bufday *


Special Thanks to my opismate.. time kasih byk² sbb menolong.. nnt i tolong u all plak yer.. hihi :)

p/s --->> sgt penat..tapi berbaloi sgt² :)....




9/07/2012

..:: Tomorrow is da Day ::..

Dup dap... Dup dap..

heeeee...menanti ari esok penuh debaran... hahaha..

mcm nk kawen jer kan... hahahahaha

esok majlis hari jadi anak aku n juga merangkap open house.. 
di sebabkn ini kali petama aku buat sume benda nih..
so tahap debaran tu byk sgt..hahaha

ok la...

next week aku update ape jadi... kekeke...

mlm nih kene berjage la jawab nyer.. huhuhu

8/28/2012

..:: Happy Birthday ASH HAIKAL ::..

Salam kawan2.. hee patot wat entry nih dulu.. terlepas sikit jer..hahaha

ok nk wish kt anak bujang mama..

HAPPY BIRTHDAY..
SWEET 1st YEARS OLD...

MAMA & PAPA SAYANG HAIKAL KETAT-KETAT..




..:: serabut kepale ::..

Salam all... 
tajuk pun da serabut kn..ape tah nk di olahkn keserabutan kepale nih..al makum la..
raya2 nih..duit mcm bakal melayang jer..hahaha
ok2 
mcm nih.. 8 hb 9 ni bersamaan hari sabtu aku nk wat sikit majlis ari jadi tuk Ash Haikal..
almaklum la..baru masuk setahun.. hehee..
di sbbkn masih lagi dlm bulan syawal..maka nye buat la jgk open house..tp utk selected jer la..huhu
terpaksa.. sbb bajet. lau x mmg nk open utk SEMUA ORANG da..huhu
sorry yer kawan2 blogger sume..

haaaa yang membuatkn aku serabut nyer adalah.. aku prepair ape2 pon lagi..hurmm
serabut..serabut..serabut..

ok kawan2 ade yg boley bg idea x?? menu apa selain nasi ayam..
agak2 be bajet eh..hihi
ape aku nk bg utk door gift ek??. heee

harap kawan2 sume dpt membantu.. :)

8/14/2012

..:: Raya..!! Raya..!! Raya..!! ::..

salam...............

heeeeee...kalo da kemaruk nk raya tu gitu la jadi nyer.. entry 2 3 ari nih pun asik pk nk raya jer..kuikuikui
saje nk bgtau ari ni last day keje.. huhu

nk bgtau jugak..esok aku nk balik kg da..!!!!
yeay!!! 
hiks..!!

ops..!! 

hahahhahahaha

dengan ini secaer rasmi nye aku nk gtaw aku akan cuti update blog selame seminggu..hihihi

SELAMAT HARI RAYA
MAAF ZAHIR & BATIN
♥♥♥


8/13/2012

Senarai diskaun Tol di lebuhraya terpilih sempena RAYA!!

Salam...
kt gambar bawah nih merupakan senarai lebuhraya² yg terpilih yg akan di beri diskaun sempena raya nnt..
sila la tgk.. bape % n biler tarikh² nyer.. heee


hurrmm... di sebab kn aku balik awal..xdpt menikmati diskaun² nih.. balik KL nnt pon xdpt jugakkk..
huwaaaaaaa... 
so kepada kawan² rase nk rase diskaun nih..boleh la balik pada tarikh² yg di beri...
n nikmati juga jem di jalanraya itu..heee (jangan lupe sediakn roti berbungkus² taw!!) :p

8/10/2012

Resepi: Rendang Hitam Daging

Salam olls..!!
pejam celik..pejam celik ari nih da masuk ari ke 21 ramadhan da kn..
alhamdullillah kite sume di beri kesihatan untuk menjalani ibadah puasa pada thn nih dgn sempurna Insyaallah..

so dekat² nk raya nih mesti terpk nk buat ape utk pg raya kn..
haaaa.. aku nk share resepi nih..
RENDANG HITAM DAGING

haaaa... nape itam yer name nyer..hihi sbb rendang nih pakai kicap..
actually aku suke sgt rendang nih.. sbb kak ipar aku tiap kali raye mesti akan masak rendang nih..
so da jd fevret da..tp raye thn nih xtaw la dpt ke x..sbb thn nih sume raye uma mak metua..
aku nk buat..hihihi insyaallah kalo ade kerajinan nnt..hihi

ok la jom tgk bahan² utk buat rendang nih...

Bahan²:

1. 1 1/2 kg daging
2. 600g bawang kecil - dihiris dan goreng
3. 1 labu bawang putih - hiris dan goreng
4. 30 biji cili kering - digoreng
5. 2 biji bunga lawang
6. 1 batang kayu manis
7. 1 sudu jintan manis - disangan
8. 1 sudu jintan putih - sangan
9. 3 biji buah pelaga
10. 1 1/2 inci halia
11. Kerisik
12. Kicap Manis
13. Garam & gula
14. Minyak
15. kismis - utk hiasan n bg lg manis :)

Cara2:
1. Rebus daging sehingga empuk
2. Tumbuk/kisar bawang yang telah digoreng bersama cili goreng, jintan manis dan jintan putih.
3. Perap daging bersama bahan kisar, garam, gula dan kicap selama sekurang2nya 1 jam. (sekucup rase)
4. Tumis halia yang telah ditumbuk bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
5. Masukkan daging dan kerisik. Campurkan sedikit air rebusan daging agar sedikit berkuah.
6. Setelah sebati dan cukup rasanya, boleh lah di masukkan kismis td..gaul² dan SIAP!! :)
Nota: Tidak perlu memasak dengan lama memandangkan daging dan bahan perap telah sedia masak.


so ini la hasil nyer..
ehsan dari incik google..!! :)

Selamat mencuba kawan²..sebab di makan bersama lemang..xpon ketupat.. mkn ngn nasik pon ok..hihi
daaaaaa =)

8/08/2012

Jom Masuk Bloglist OGOS Santai Leeza

Jom join segmen bloglist...
hehehe
simple jer...korang klik banner kt bawah nih pastu join la..xde syarat yg ssh pon :)
jom klik..


Tarikh tutup 11:59 pm pada 14/08/2012

..:: bila tak ada kerja kt opis ::..

Biler xde keje...
aku jadi bosan yg teramat² sgt..masuk ari nih da dekat sebulan xde 1 keje pon yg dtg..
jadi keje aku hanya la...
ber MUKA BUKU..!!
Ber bloging!!
ber Blog Walking!!
bermain GAME muka buku!!
hah segala ber la sepanjang 3 minggu nih..

bapak bosan!!!!!!!!
huh...


..:: MooD: Raya Kembali!! ::..

As Salam, hai kawan² sume..!!
pejam celik pejam celik.. kite da 2 minggu lebih kite sume berpose kan...
dan kurang dari 2 minggu jer lg kite sume nk RAYA!!! yeay!!!

hihi..
Insyallah tahun nih aku akan beraya di KELANTAN ok..
buat pertama kali nye aku akan beraya di umah mertua aku..hihi
exited pun ade..

Ni jugak boley di katekn secara rasmi nye aku beraya buat kali pertama ngn incik hubby & incik Ash Haikal.. hihi
kalo ikut kn last year adalah kali pertama raya ngn dorg jugak..tapi xdikira..
sbb nyer last year feel nk dpt incik Ash Haikal lebih byk dari raya..!! hahaha
n lagi pon last year raya kt spital.. makan rendang di ari ke-3 selepas bersalin..hahaha
akan ku igt sampai bebiler kenagan itu..hihi 

ok jom update sket pasal raya utk thn nih.. 
tema tahun ni color maroon.. haaa.. u olls kaler ape..?? (ganti yg thn lps nye)
kuih raye dah ade 2 jenis... hihi tgu next week tmabh 1 lg balang.. hihi korang bape jenis kuaih ade..??
aku sume buat pakai duit sendiri jer..hihi :)

bape pasang baju raye...hurmm raya nih aku buat sepasang jer..xyah byk²
baju kurung bertimbun.. hahaha

hurrmm ape lagi yer..heee xtaw da.. ok la jom tgk pict raye thn lps..yg xbape nk raye..hihi

 ni la raye di spital.. hihi aku nk family kakak aku
see da botak man.. incik hubby ngn baju raye thn lps..
n akan di carry forward thn nih..hihi :)

yg sebelah kiri tu family abg ipar aku..
kebtln dorg raye kt kajang jadi boley la tmn aku.. xmo aku sedeh..hihi :)

ok tu jer la untuk ari nih..
so korang nyer planning mcm ner plak?? :)

8/03/2012

' SEGMEN : Tambah Follower Blog Sampai 1000+ '

Jom join Segmen plk..



ok follower aku cume ade 76 jer..

so sesape nk join bley la klik kt header izzah kt atas tu..yer 
anda akan direct trs ke entry segmen.. :)

ok aku nk tag:

ok gud luck utk sume...
harap² bertambah la follower kite sume yerp :)

August 2012 Blog Giveaway

Salam all..
aku dok BW td..
so ter nampak kt blog nana die join GA..hihi tetibe rase nk join..
atas sebab... kad² utk GA ni sgt creative..hihi boley la tempah untuk anniversary nnt ker..
mesti sweet.. :)
ok la kawan² jom join.. 
boley la klik gambar di bwah.. :)


..::OuR JouRneY::..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers