Salam olls..!!
pejam celik..pejam celik ari nih da masuk ari ke 21 ramadhan da kn..
alhamdullillah kite sume di beri kesihatan untuk menjalani ibadah puasa pada thn nih dgn sempurna Insyaallah..
so dekat² nk raya nih mesti terpk nk buat ape utk pg raya kn..
haaaa.. aku nk share resepi nih..
RENDANG HITAM DAGING
haaaa... nape itam yer name nyer..hihi sbb rendang nih pakai kicap..
actually aku suke sgt rendang nih.. sbb kak ipar aku tiap kali raye mesti akan masak rendang nih..
so da jd fevret da..tp raye thn nih xtaw la dpt ke x..sbb thn nih sume raye uma mak metua..
aku nk buat..hihihi insyaallah kalo ade kerajinan nnt..hihi
ok la jom tgk bahan² utk buat rendang nih...
Bahan²:
1. 1 1/2 kg daging
2. 600g bawang kecil - dihiris dan goreng
3. 1 labu bawang putih - hiris dan goreng4. 30 biji cili kering - digoreng
5. 2 biji bunga lawang
6. 1 batang kayu manis
7. 1 sudu jintan manis - disangan
8. 1 sudu jintan putih - sangan
9. 3 biji buah pelaga
10. 1 1/2 inci halia
11. Kerisik
12. Kicap Manis
13. Garam & gula
14. Minyak
12. Kicap Manis
13. Garam & gula
14. Minyak
15. kismis - utk hiasan n bg lg manis :)
Cara2:
1. Rebus daging sehingga empuk
2. Tumbuk/kisar bawang yang telah digoreng bersama cili goreng, jintan manis dan jintan putih.
3. Perap daging bersama bahan kisar, garam, gula dan kicap selama sekurang2nya 1 jam. (sekucup rase)
4. Tumis halia yang telah ditumbuk bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
5. Masukkan daging dan kerisik. Campurkan sedikit air rebusan daging agar sedikit berkuah.
6. Setelah sebati dan cukup rasanya, boleh lah di masukkan kismis td..gaul² dan SIAP!! :)
1. Rebus daging sehingga empuk
2. Tumbuk/kisar bawang yang telah digoreng bersama cili goreng, jintan manis dan jintan putih.
3. Perap daging bersama bahan kisar, garam, gula dan kicap selama sekurang2nya 1 jam. (sekucup rase)
4. Tumis halia yang telah ditumbuk bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
5. Masukkan daging dan kerisik. Campurkan sedikit air rebusan daging agar sedikit berkuah.
6. Setelah sebati dan cukup rasanya, boleh lah di masukkan kismis td..gaul² dan SIAP!! :)
Nota: Tidak perlu memasak dengan lama memandangkan daging dan bahan perap telah sedia masak.
so ini la hasil nyer..
ehsan dari incik google..!! :)
Selamat mencuba kawan²..sebab di makan bersama lemang..xpon ketupat.. mkn ngn nasik pon ok..hihi
daaaaaa =)
6 comments:
waaa kongsi resepi....
like..
hehe..try la di jamin sedap.. :)
insya Allah kalau ada kerajinan nanti amy buat..hehe
hihi..amy kn rajin.. buat la.. :)
wahh..xsalah aku mmg ini resepi rahsia org2 lipis,jerantut+koyan dan seangkatan nye kan.. orite..
one day aku akn try.. coz selalu nya aku wat rendang ayam penceng ajo.. hehe
ahah!! ye la kot..aku pon xsure..tapi mudah bin senang jer buat rendang nih..xyah santan..yg penting kerisik..hihihi try yer mama.. :)
Post a Comment