Di taja OLEH:

9/13/2011

~ Pahit Manis Bersama Muhammad Ash Haikal Mase dalam perut~

Salam all... heee alhamdulillah seperti yg korg sume tau.. tanggal 27/08/2011 ari tu aku selamat melahirkan baby boy... yg dah di beri nama Muhammad Ash Haikal bin Muhamad Amran.. aku bersyukur sgt2.. 
ok la skng nih aku nk story serba sikit pengalaman aku mase pregnant n sampai la saat aku nk bersalin..inysaallah aku cuba story apa yg aku igt..

Pregnant merupakan satu pengalaman yg xdpt aku lupakan sampai biler2 almaklum la ni baby 1st.. aku tau kalo org lain pon akan rase yg same jugak..rase pas ni xnk pregnant dah..sbb pengalaman mase pregnant tu kalo yg dpt mabuk btl tu mmg mabuk la..hihi..ok la..

tanggal 5 Januari 2011 aku dpt rase kan bdn mule xsedap..n tmabh pulak period da miss seminggu...heee baru seminggu kan.. tapi tetap rase lain mcm..ptg tu lps balik dari keje..aku n hubby p 7E beli pregnancy test kit (PTK).. ni sebnarnye utk kali ke-2 aku beli b4 nih dalam bulan 12 dah beli dah tapi result nyer negatif.. yg nih.. lpeas jer balik dari umah tu.. aku trs test..saje nk try walopon sbnrny xharap sgt pon...hihi
tapi yg seronoknyer lepas jer test..aku igt nk tipu hubby aku.. tapi lps test tu.. tgk muke laki xcited sgt nk tau..jadi xsampi ati aku nk tipu.. so aku trs tunjuk result tu kt die... n muke die blurr ao aku trskan n pendekkan citer ade 2 palang merah jambu...hihihi muke die mmg giler2 punye xcited.. then trs cpt2 die soh aku siap nk bwk p klinik nk soh doc sahkan...hahaha so kesimpulan nyer doc dah sahkan aku pregnant 5 weeks ..jadi bermula la kehidupan aku sbgai mak yong..hiks :)

so utk 7 minggu pertama aku mmg xrase aper2 pon..tapi mula nk masuk minggu ke-8 hurrmm aku mula mabuk2... bau bawang xbley..bau or makan daging pon xbley... huhu sgt pening n loya.. huhu aku ni jenins muntah2 waktu mlm jer..waktu pagi aku ok sihat jer..jadi xde mslh utk aku ke opis..tapi dek kerana kepenatan jugak sbb mlm2 tu mintah kul 4 5 pagi..mmg lps tu xtido..huhu agak lame aku hadap mabuk nih.. sampi bulan ke-4 mcm tu aku dah slow down mabuk.. tapi masuk bulan ke-6 aku mabuk balik tapi mkn xyah ckp la sgt lalu makn..hahahaha...

scan plak..mase check up utk bulan ke-2 aku minx scan..hihi bese la..nk tgk btk baby tu..hihi mase mmg xnampak ape pon..yg nmpak cume ada jantung baby je..yg lain belum terbentuk lagi.. then aku scan lagi mase 5 bulan tu nk tgk baby sex cadang nyer..tapi xnampak..xde rezeki akn..so xper la..biar jer la.. last skali aku scan mase 7 bulan..utk tgk keadaan baby sehat ker x...mase nih agak nebes sbb baby songsang..tapi  lps tny mak aku die ckp xper baru 7 bulan songang still ade ruang nk gerak... so alhamdulillah sehat baby mase tu.. tapi still xtau jantina ape.. tapi mase 7 bulan tu family sblh mertua aku buat kenduri sket.. org sllu pagil kenduri mase 7 bln nih sbgi "lenggang perut"... aku memula mls nk mengurut..tapi di sebabkan nk amik ati gak p jer la ngurut ngn bidan kt klntn tu...huhu tapi mmg best lps ngurut rase lega badan.. hihi bidan tu ckp baby boy lam perut aku nih mase die ngurut..aku hurmm kan ajer..hihi tapi aku ngn hubby xpuas ati jugak jadi biler masuk 8 bulan aku try cari kt mane ade scan 3D..cari punye cari ade dekat ss2 PJ...jadi aku decide utk p sane utk wat scan.. RM100 jer murah sgt la..berbanding tempt2 lain... mase pegi tu mmg sgt puas ati sbb nampak muka baby dgn jelas skali..hihi n membuatkan aku n hubby sgt xcited menggu baby boy kami nih kuar.. heeee

Genap 8 bulan nk masuk bulan ke-9...Ramadhan menjelang..hurrmm mase nih aku nekad nk puasa penuh.. tapi ape kan daya awal2 pose..aku dh tinggal sbb xbagun sahur..heeee xthn perut nih asyik memulas jadi aku pon buke la..so lps2 tu aku pose penuh la...spjang ramadhan nih aku hampir setiap hari aku berjalan..shopping la..p bazaar la...biler da masuk minggu  2 terakhir Ramadhan..bermula la detik2 cemas aku..1st time terase perut sgt skit... sbnrnyer mase tu baru 37 minggu..ari ahad mase tu..kawan kerja hubby aku buat iftar/berbuka kt rumah die..so ktorg pegi la.. lps berbuka tu..aku dah mula sakit2 sbnr nyer tapi wat xtaw..mase solat maghrib tu.. skit pun makin kerap tapi aku wat xtaw jugak.. makin lame makin kerap..sampi la 10 minit skali sakit tu dtg..n aku rase skit sgt2 mase on da way nk balik..mase tu da 5 mint skali.. aku ckp kt hubby aku,,aku sakit.. hubby aku ckp p spital la.. so kbtln mmg ktorg lalu spital serdang jadi p la sane..sampai2 spital..sakit tu tetap ade.. cume jarak die dah jauh2 balik.. kalo ikutkan sakit yg da start 5 minit tu sakit sgt okeh..aku dah siap ngalir air mate da..huhu da siap reg sume..pastu sampi saat aku kene cek..tapi mase tu sakit dah berkurangan dah.. biler doc dtg cek die ckp.. baru bukak 1 cm.. aku igt kene thn da..tapi xpon die bagi balik..so aku balik la..

besok nyer baru aku call mama bgtaw kejadian mlm tu..hihi tapi yg pelik nyer ari isnin tu ada darah sikit..tapi mama ckp xde pape tu..so aku pon wat xtaw jer la.. so dalam seminggu nih..b4 nk balik raye hari ahad aku  dh rase xsedap hati.. hari rabu aku p cek up mcm biase kt klinik..nk bgtau la ade darah tu..tapi xbyk die ckp la tu dh tnde2 tu..die soh kire pergerakan baby mcm ner..aku ckp la aktif lagi..so die ckp xde aper la..lps nih pertai kan jer la pergerakan baby tu kalo dah kurang gerak trs p spital la.. then ari jumaat pun dtg..ari jumaat aku dah start cuti raya sbb aku nk kemas2 rumah sume..tapi pagi tu lps sahur...aku dh mule rase sakit2...sejam skali..tapi aku wat xtaw lagi...tapi megerang jugak la..pukul 9 pagi aku ckp la kt hubby aku aku rase skit2 da nih..die tny skit mcm ner..aku ckp mcm ari tu..tapi xkerap ari tu la.. then aku call mama tny..mama ckp p spital la..lagi pon aku rase mcm air ketuban dah pecah..tapi aku sndiri xsure btll ke tu air  ketuban..haha

tapi hubby aku de hal ptg tu nk kene p bank..jadi die tny aku sempat x tgu smapi die balik..aku rase tahap kesakitan aku tu..aku ckp la sempat.. ok la..tgu punye tgu..dlm kul 4.30 die balik ktorg trs gerak p spital..ktorg ke spital serdang..n trs p reg... n cek up..agak lame jugak menunggu turn tgk pon ari tu mmg ramai la org kt spital..org nk bersalin tu ramai sgt due minggu tu..hihi sampai turn aku..doc cek..die ckp still lagi 1cm..aku wat slumber jer la..tapi aku tny die camne ngn air n darah tu..die tny la air tu mcm ner..aku pon xsure..die tny btl2.. pastu dorg cek la air tu..memula igtkan air keputihan..aleh2 lps stgh jam cek tu..baru dorg pasan rupa2 nye air ketuban dah pecah..aku terkejut la..air ketuban da pecah cume xbyk..tapi de risiko jgk kt baby..tkt jangkitan..then doc ckp kalo kul 3 pagi aku xde rase skit2 nk bersalin lagi.. dorg akan induce (paksaan la)..aku dgr aku tetibe rase sedeh sgt2...jadi secara automatik aku kene thn wad..

mase aku bgtau kt hubby aku..die pon terkejut igtkan xkene thn pon..rupe2 nyer mmg kene thn.. huhu tapi di sebabkan wad penuh time tu aku disediakan katil utk menunggu jer..tu pon kul 2 am baru dpt katil tu..nk masuk wad kene tgu pagi esok nyer..bygkn betape lmenyer aku menggu dari ptg sampi tgh mlm baru dpt katil..huhu besok tu lps subuh tu.. misi dtg cek laluan aku..die ckp baru 2 cm..tu pon ketat lagi..pastu dorg bg aku antibiotik.. tkt baby kene jangkitan kuman..igt kn dorg nk cucuk ubat nk induce dah..rupenyer x..huhu so lps tu aku di masukkan ke wad pulak.. aku dpt wad kelas pertama..haha xtaw la tetibe jer dpt wad tu so best la..duduk sorg2..so dalam tgh ari tu..hubby aku dtg...lepak teman aku kt wad...heeee mmg besh.. 

so bermula la detik2 kesakitan aku... memula mcm bese jer..biler sakit aku jalan2 pusing dalam bilik tu... pastu mujur la hubby aku sentisa bersama dlm wad tu..jadi xde la aku menangung kesakitan dorg2..strat kul 3 kesakitan aku makin kerap.. rase mcm ade mende nk kuar la kt bwh nih..aku baring dah mase tu..xley nk jalan da.. aku sakit jer aku jerit..arghhhh...!!!! huhu sakit mmg xtertanggung la mase tu... hurrmm sampai saat nyer..kul 3.40 mcm tu la..nurse cek bukaan..memula 3cm..pastu kalike-2 dtg dah 4cm..huhu mcm tu aku rase stress sgt2.. air mate xyah ckp la.. mulut aku xberenti2 beristifar.. selawat sume la.. aku igt aku bace ayat kursi n surah al-fatihah biler selang2 sakit tu.. huhu last skali sblm nurse dtg nk bwk aku turun p labour room.. aku minx ampun kt hubby aku..aku da xthn sgt mase tu..rase nyawa aku dah ujung2 sgt dah..huhu tapi aku btl2 bersyukur..hubby aku sentiasa berada disisi aku saat aku kesakitan...sampi2 kt labour room..rase sakit aku bertmabah lagi..kali nih bukan lagi 5 minit skali..tapi dah 3 minit skali.. mase kt labour room tu aku rase mase tu baru pukul 4pm.. tapi sakit aku tu da melampau2 sakit nyer.. time sakit tu hubby sentiasa ade ngn aku..time doc dtg tu aku doc mengerang kesakitan..doc cek..bukaan baru 8 cm..die siap ckp lagi..jgn teran yer..sabar k..tgu lagi 10 cm yer..huhu mase tu aku dah xigt aper dah sampi aku rase sakit tu aku dah longlai dah..doc siap ckp lagi..jgn mcm nih..nk lahirkan baby kan.. semangat sikit..jgn lemah2 mcm nih..aku rase mase tu aku dah hujung nyawa dah..siap pegang tgn doc da mase tu aku ckp..doc saye dah xtahan..sakit sgt....n sakit yg takhir doc cek bukaan dah 9cm dah..doc dah siap2 ngn alat2 dorg dah kot mse tu..aku dah xigt aper da..yg aku igt doc ckp.. okeh puan..siap2 ok..ni la mse die..da smpi mase baby nk kuar.. aku trs bersemangat tetibe..aku tau mase tu mmg hubby aku sentiasa di sisi aku bg semngat..die soh mengucap sume bagai la..die pgg tgn aku..tapi mase tu aku xrase langsung pegangan die..huhu aku rase sakit yg teramat sgt..yg aku tau aku nk teran jer..

Tapi sampi  satu saat..doc ckp.. jantung baby lemah kite kene vacum..luluh jantung aku mase tu aku rase..siap ckp lagi.. suami kuar yer.. kite nk vacum lagi la luluh.. rase nk nanges pon ader..tapi mase tu aku hanye mampu meneran jer..sbb aku nk baby selamat..tepat kul 4.42 pm aku terase perut aku tetibe kosong...n ade suare baby menanges dgn kuat... aku jadi syahdu mase tu.. nak nanges..lps baby kuar..trs dorg ltk baby ats perut..tapi mase tu mate aku terpejam xmampu nk tgk..aku hanya mampu mendgr die menges jer..

dan akhirnya alhamdulillah kuar la seorg baby yg comel n putih sgt mase tu...hihi lepas jer bersalin..n siap do jahit...lebih kurang 45 minit baby di beri kt aku utk bg nyusu...heee sonok sgt mase tu... :) dpt peluk baby.. alhamdulillah... baby sihat walaupun kecik.. :)


♥♥♥ Muhammad Ash Haikal ♥♥♥

3 comments:

oneyani said...

Mak aih ko punye kronologi saket tu sgt la menakotkan huhu

^_^NieNa SheNgaL^_^ said...

huh...tu la..tu per yg aku igt la..blom lagi xigt2 lupe..huhu tapi insyaallah mudah2an ko sng bersalin nnt :)

~ n i e d a * l i e s z m a ~ said...

hehe pengalaman yang sgt best! #tetibe rasa mcm nak rasa jugakkk..ngeeeeee~

..::OuR JouRneY::..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers