Di taja OLEH:

5/21/2010

Lelaki Muda Boros...!!

Salam rakan² sume..
aku baru balik dari kelas Managing Your Personal Finance.. huhu care² nk manage kewangan korg la..hurrmm kelas ni menarik..xboring mcm kelas² yg laen..
abes jer kelas ktorg di sajikan game..Millionaire.... hihihi korg penah men x.?? ala same jer ngn saidina.. haha..time aku men tu mmg mate ni nmpak duit jer..kikiki dan ade plak pemanangnyer..!! yeay...dah pasti la aku org nyer..haha..

eh..eh..panjang plak pembuka kate..huhu balik pade topik asal..lam kelas tu ade la bg artikel nih..tajuk nyer.. Lelaki Muda Boros..huhu so aku pon nk taw la kebenaran nye.. BETUL ker..?? huhu korang nak bace ker.?? hihi meh ni aku copy paste jap... :)

KUALA LUMPUR 9 Mei – Wanita sering dikaitkan dengan hobi ‘membuang duit’ iaitu membeli-belah, namun hakikatnya lelaki muda merupakan golongan yang paling ramai dibelenggu hutang kerana kegagalan menguruskan kewangan.

Golongan itu mula mengumpul hutang sejak awal bekerja dan apabila berumah tangga, hutang semakin menimbun sehingga gagal dibayar menyebabkan mereka terpaksa mendapatkan khidmat Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) untuk keluar daripada masalah itu.
Menurut statistik yang dikeluarkan AKPK, dari 2007 hingga Februari 2010, seramai 25,107 atau 69 peratus daripada 36,547 pelanggan perkhidmatan pengurusan kredit di agensi itu adalah lelaki.

Lelaki berusia 30 hingga 40 tahun merupakan golongan yang paling tinggi iaitu 44.6 peratus atau 16,286 orang mendapatkan khidmat itu bagi melangsaikan hutang masing-masing diikuti 14,622 orang golongan berusia lebih 40 tahun (40 peratus) dan 5,639 orang golongan berusia antara 20 hingga 30 tahun (15.4 peratus).


Golongan yang berkahwin paling ramai mendapatkan khidmat itu iaitu 28,068 orang (76.8 peratus) diikuti bujang seramai 6,260 orang (17.1 peratus) dan bercerai seramai 1,508 orang (4.1 peratus) sementara kematian pasangan seramai 711 orang (dua peratus).
Menurut statistik itu, masing-masing 25 peratus punca golongan tersebut tidak mampu membayar balik pinjaman adalah disebabkan kegagalan merancang kewangan sejak mula bekerja dan perbelanjaan perubatan yang tinggi.

Penyumbang ketiga terbesar pula ialah penggunaan kad kredit di luar kawalan iaitu sebanyak 17 peratus diikuti gagal dalam perniagaan dan hilang pekerjaan iaitu masing-masing 12 peratus.
Faktor lain ialah kematian ketua keluarga (dua peratus) diikuti kegagalan dalam pelaburan (satu peratus) dan lain-lain (enam peratus).

petikan di ambik dari Utusan Malaysia Online.. 

So...ape pendapat korg..?? Btl ker..?? huhu aku pon nk taw jugak dari segi ape lelaki muda tu boros..sllu org akan ckp pompuan yg boros..huhu ntah la..aku pon xreti nk ckp mcm ne.. :)

3 comments:

ellis suriyani said...

baik bg ellis duit tu wat shopping.. :D

Mr.Naqi said...

lelaki bukan boros..tapi terpaksa boros sebab kene bayar bile ppuan shopping..hahaha

^_^NieNa SheNgaL^_^ said...

ellis kacak..hussiihh laki mane yg nk bg duit tu kt ellis..?? :p

ohoho....MR. Naqi..hikhik xsume laki boros sbb kene byr bile pmpuan shopping..kadang² boros biler beli barang² sendirik..:p

..::OuR JouRneY::..

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers